Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kandidat za dožupana

Duje Draganja: Dosta mi je sporta, odoh u politiku

duje draganja
Goran Stanzl/PIXSELL
26.03.2013.
u 18:00

O don Ivanu: Na prvom sastanku razgovarali smo o filozofiji i u tome smo se odmah našli

Duje Draganja, naš proslavljeni plivač, rekorder i olimpijac, bit će dožupan splitsko-dalmatinski pobijedi li don Ivan Grubišić na izborima za župana. Sasvim neočekivano, 30-godišnji sportaš, koji se može pohvaliti diplomom kalifornijskog sveučilišta Berkeley, na kojem je studirao međunarodni korporativni menadžment te kulturu i literaturu slavenskih i euroazijskih zemalja, bavit će se – zbrinjavanjem otpada. Zanimali su nas njegovi motivi uključivanja u politiku, vizije i planovi.

Što vas je ponukalo da se aktivirate u politici?

Kao građanin sam jako nezadovoljan stanjem u kojem se nalazimo. Želim promjene, a kako imam u javnosti poznato ime, obrazovanje i hrabrosti, ne želim o promjenama samo razgovarati već nešto i promijeniti izravnim djelovanjem.

Čime vas je to don Ivan osvojio?

Svojim etičkim stavom. Pri prvom susretu razgovarali smo o filozofiji i u tome smo vrlo brzo našli zajedničko tlo.

Jeste li razmišljali o priključenju nekoj stranci?

Nisam.

Odakle vaš interes upravo za zbrinjavanje otpada?

Konzumerizam, globalizacija i kapitalizam doveli su nas do toga da će nas povijest pamtiti po otpadu koji smo stvorili, samim time sanacija otpada je jedna od najvažnijih tema 21. stoljeća. Otud i moj interes.

Što biste kao dožupan učinili?

Prvo trebamo promijeniti odnos prema otpadu. Razdvajanjem otpada u kućanstvima stavili bismo se u poziciju da imamo sirovine, a ne probleme. Ne trebamo previše mudrovati, već samo kopirati naprednije zemlje.

>> Duje Draganja kandidat za dožupana na listi Ivana Grubišića

Nije za Cemex

Što mislite o županijskom centru za otpad u Lećevici?

Lećevica ne smije proći radi ugrožavanja izvorišta pitke vode. Kraško tlo je ipak specifično i moramo ga pametno čuvati. Uostalom, postoje puno bolja rješenja.

Koja?

Kad bismo otpad sortirali već u kućanstvima ne bi bio potreban centar za otpad već bismo razne sirovine pohranjivali na različita mjesta.

Što mislite o spaljivanju otpada u pećima Cemexa?

Kao prvo, spaljivanje otpada nije jedina tehnologija pri sanaciji otpada. Trenutačna Cemexova tehnologija može biti sporna, pogotovu u našim uvjetima, jer postoje podaci da se ne poštuju sva tehnička pravila. Kad bismo mogli biti sigurni da će raditi kako struka propisuje, to bi bilo prihvatljivo, ali bez potpunog nadzora dimnjaka, temperature i procesa to je veoma rizičan projekt jer će vlasnik pokušavati zaraditi nauštrb građana.

Bavi se ulaganjem

Kako to da vaš interes nije vezan uza sport?

Kao sportaš sam postigao sve o čemu sam kao dijete sanjao. Moram se od sporta malo i odmoriti. Nikad se nisam smatrao plivačem jer sam samo trenirao plivanje, a moji su životni interesi bili puno širi od samoga sporta.

Čime se trenutačno bavite?

Već 12 godina privatno investiram u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Nisu to velike investicije, ali su meni dovoljne. A puno i putujem. Evo, u siječnju sam bio 20 dana na Karibima i organizirao s prijateljem plivačke škole za djecu. Potkraj travnja idem u Ugandu na tjedan dana na humanitarnu akciju “Plivanjem protiv malarije”. Prikupljat ćemo novac za borbu protiv malarije.

Kakve imate planove vezane uz sportsku karijeru?

U svim prijašnjim intervjuima napominjao sam kako se nakon 30. rođendana ne mislim više aktivno baviti plivanjem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije