Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedma umjetnost

Duhu iz prašine Veronikina lubanja i najbolja animacija

'film_nic_zag_060710'
''
06.07.2010.
u 16:05

Nagradu za najbolji domaći film osvojila je M. Mühller filmom "Miramare", koji se natjecao i u međunarodnoj konkurenciji

Grand Prix, nagradu za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji 8. Tabor film festivala, osvojio je Dust Kid (Duh iz prašine), južnokorejskog autora Jung Yumi. Ovaj je film dobio i nagradu za najbolju animaciju.

Film prikazuje da je Eujin u svome krevetu našao duha iz prašine i odlučio tada napokon pospremiti svoju sobu.

– Prekrasno dizajniran kratki animirani film s prikazom atmosfere i poetičnosti samoće – objasnili su svoju odluku u ime žirija za međunarodnu konkurenciju Dario Šolman i Guillaume Calop, koji su i predali nagradu te tradicionalnu Veronikinu lubanju. Nagradu za najbolji domaći film osvojila je Michaela Mühller filmom "Miramare". Film je ravnopravno sudjelovao i u međunarodnoj konkurenciji, gdje je dobio posebnu pohvalu za iznimnu umjetničku vrijednost. Michaela je film radila na ALU, a radnja se odvija s pogledom na život na mediteranskim granicama Europe, gdje se turisti pokušavaju odmoriti dok se "ilegalni" emigranti bore za šansu za bolji život. Izašavši iz strogo ograđene turističke zone, dvoje djece iz švicarske obitelji brzo doživljava stvarnost koja ovdje ima jako malo veze s otmjenim životom u kampu. Tada oluja zapljusne obalu i ispire gotovo sve razlike između bogatih i siromašnih. Domaći žiri posebnu je pohvalu dodijelio i filmu "Nespavanje ne ubija" Marka Meštrovića, koji je ravnopravno sudjelovao i u međunarodnoj konkurenciji. Nagradu publike Vox Veronicae osvojio je film "Rođen i odgojen", koji je došao iz Nizozemske, autora Elkoa Ferwerda.

Veronikine lubanje za najbolje filmove i trofej Vox Veronicae za nagradu publike izradio je dizajner art nakita Srećko Lacković. Međunarodni žiri u sastavu Ana Hušman, Dario Šolman i Guillaume Calop dodijelili su još nekoliko nagrada. Najbolji igrani film je "Olijevo vjenčanje" autora Tudora C. Jurigua iz Rumunjske, nagradu za najbolji eksperimentalni film osvojio je film "Mala anatomija slike" Olivera Smoldersa iz Belgije, a najbolji dokumentarac je "Film iz moje župe – 6 farmi" Tonyja Donoghuea iz Irske. Posebna pohvala ide u Novi Zeland Oscaru Vandy-Connoru za izvanrednu interpretaciju glavnog lika u filmu "The Six Dollar Fifty Man".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije