Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONESENA PRESUDA

Dugine obitelji dobile spor protiv udruge Vigilare koja je proglašena krivom za diskriminaciju

Zagreb: Konferencija za medije udruge Dugine obitelji
Patrik Macek/PIXSELL
08.01.2021.
u 16:02

U presudi Županijskog suda nalaže se udruzi Vigilare da u roku od osam dana mora ukloniti sav diskriminirajući i uznemiravajući sadržaj sa njihove web stranice, te im se zabranjuje dajnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira potiče na diskriminaciju i uznemirava LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu

Udruga Vigilare u petak je pred Županijskim sudom u Zagrebu nepravomoćno proglašena krivom za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, i to temljem tužbe koju je protiv njih podnijela udruga Dugine obitelji, priopćili su iz te udruge.

Dugine obitelji tužile su Vigilare zbog pokretanja peticije naziva „Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!“, i to naročito zbog dijela teksta koji navodi da „Takvo okruženje je za djecu štetno te dopirnosi stvaranju nezdravih pojedinaca, a time i nestabilnog društva“ i „Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo, te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano.“

U presudi Županijskog suda nalaže se udruzi Vigilare da u roku od osam dana mora ukloniti sav diskriminirajući i uznemiravajući sadržaj sa njihove web stranice, te im se zabranjuje dajnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira, potiče na diskriminaciju i uznemirava LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu. Vigilare također mora na svoj trošak u roku od osam dana objaviti presudu u dnevnim novinama „Jutarnji list“ i „Večernji list“, te udruzi Dugine obitelji moraju nadoknaditi parnične troškove.

Županijski sud također navodi da je svojim postupanjem udruga Vigilare izravno povrijedila Ustavom zajamčena prava svakome na štovanje i pravnu zaštitu njegovog osobnog i obiteljskog života, te da se tekstovi na web stranici peticije navedene u sporu ne mogu smatrati slobodnim iznošenjem misli i govora budući da nije u skladu s ustavom zajamčenim slobodama – prvenstveno zaštitom osobnog i obiteljskog života.

Presudu je komenitrao predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović:

„Ovo je stvarno veliki trenutak za sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i za sve naše obitelji. Želimo se prvenstveno zahvaliti našoj odvjetnici Zrinki Bojanić, uz koju smo pisali tužbu i koja nam je neizmjerno pomogla u ovom postupku. Jako nam je drago da nismo morali čekati godinama na presudu, kao što znamo da se događa u sličnim postupcima. Ova presuda daje svima nama vjeru i nadu u naše sudstvo, da će ono biti na pravoj strani povijesti, da će štititi naša Ustavom zajamčena prava, i da će poštivati pozitivne prakse prepoznate u mnogim drugim progresivnijim zemljama.“

Upitan za komentar o sadržaju koji je iznijela udruga Vigilare na svojim stranicama, Martinović nastavlja: „Jako je bitno što je prepoznata diskriminacija, i jako je bitno što se presudom zabranjuje daljnje objavljivanje sličnih sadržaja udruzi Vigilare. U zadnjih osam godina LGBTIQ osobe u Hrvatskoj konstantno su izložene objavama kojima nas se demonizira, iznose se podaci iz znanstveno diskreditiranih istraživanja i šire se predrasude koje nemaju uporišta u realnosti. Takav sadržaj dovodi do toga da se na karnevalima spaljuju rainbow zastave ili kipovi istospolnih parova s djecom, a nije trebalo dugo da huligani pokušaju spaliti i stvarne gej osobe, što je užasno i za svaku osudu. Nadamo se da će ova presuda obeshrabriti u širenju diskriminacije i ostale udruge poput Vigilare.“

„U ovim nesigurnim vremenama, kada svima nama i dalje prijeti pandemija COVID-19, središnjoj Hrvatskoj i dalje prijete potresi, drago nam je da je za početak godine stigla i jedna pozitivna vijest koja se nadamo će barem malo uljepšati dane i LGBTIQ osobama u Hrvatskoj, i svim našim podržavateljima i podržavateljicama.“ zaključio je Martinović. 

Udruga Vigilare najavila je da će se u obrani slobode govora i vjeroispovijesti žaliti Vrhovnom sudu, a nakon što je u petak objavljena nepravomoćna presuda da je kriva za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji.

"Udruga Vigilare svakako će se žaliti Vrhovnom sudu Republike Hrvatske nakon objave današnje presude Sandre Artuković Kunšt, sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, u slučaju u kojem je tužitelj Udruga Dugine obitelji tužila Vigilare zbog navodne 'diskriminacije' te je na ovoj prvoj razini Udruga Dugine obitelji dobila slučaj", priopćeno je iz udruge Vigilare.

Po „Duginoj obitelji“, sporna je bila javna peticija koju je Vigilare pokrenuo protiv Hrvatske radiotelevizije uoči prikazivanja neprikladnog homoseksualnog sadržaja u dječjoj emisiji (vidi peticiju https://fake-duga.vigilare.org/). Udruga Dugine obitelji, ističe u priopćenju Vigilare, protivile su se ovom izražaju slobode govora hrvatskih građana, dodaje se u priopćenju.

Vigilare smatra da su sloboda govora i sloboda vjeroispovijesti ovom presudom grubo povrijeđene i ugrožene, naročito za katoličke vjernike koji ne mogu i ne žele prihvatiti kao normalan ni jedan javni grijeh te, u skladu s vjerskom slobodom, imaju pravo nešto smatrati neprirodnim, nezdravim, nastranim ili fake (lažnim), bilo da se radi o sodomiji, pobačaju, brakolomstvu, bogopsovki ili nekom drugom (smrtnom) grijehu.

Svatko ima pravo živjeti po svom, ali kada netko počinje agresivno promicati nešto neprirodno na društvenoj razini, naročito u jednoj katoličkoj zemlji kao što je Hrvatska, mora biti spreman prihvatiti i utemeljene kritike i suprotstavljanje tim pokušajima mijenjanja stoljećima dokazane kršćanske društvene norme, poručila je udruga Vigilare. (Hina)

Ključne riječi

Komentara 8

MM
mmaraci4
16:24 08.01.2021.

Nismo vidjeli da su se te tzv "dugine obitelji "istakle u lopatanju oko potresom razorenog područja.

MU
Munain
18:26 08.01.2021.

Htjeli ste europsku uniju, ljudska prava, poticaje, fondove, mirovine, Brisel, turizam, Zrča, Ultre... Evo vam ih... Uskoro ćemo imati normalne obitelji sa dvije majke i tri oca, i nećeš smijet pisnuti protiv toga. Ali braćo Hrvati sigurnost i demokracija prije svega. I zato opet i zatim ponovo opet Andrija Plenković...

RA
RADIKALAN
20:49 08.01.2021.

Vraća se verbalni delikt??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije