Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVA DUŽNA 6 MILIJARDI

Dug veledrogerijama svaki dan veći za 20 mil. kn: 'S time se nijedan liječnik u 21. stoljeću ne bi smio nositi sam'

Ivana Šmit, HUBOL
Nikola Cutuk/PIXSELL
03.03.2021.
u 20:02

Krivica je na svim vladama koje su do sada imale upliva u zdravstvenu politiku u Hrvatskoj, ovaj dug nije nastao jučer i očito je da će se nastaviti i sutra ukoliko se reforma ne provede, kaže Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika

Dug veledrogerijama danas je porastao za dodatnih 20 milijuna kuna, a neke bolnice s isplatama kasne po 450 dana. Dug je sada veći od šest milijardi kuna.

– Imamo sasvim dovoljno lijekova zbog manje hospitaliziranih, tako da za sada kod nas nema nekakvih problema, ali se nadamo da je Ministarstvo zdravstva vodilo računa o tome i ranije nismo dolazili u velike probleme. Nažalost, moramo konstatirati da nije dogovoren nikakav sastanak, sad je dug i veći od šest milijardi kuna, svaki dan raste za 20 milijuna kuna i to je jedini podatak koji je točan – rekao je za Dnevnik Nove TV ravnatelj Opće bolnice Sisak Tomislav Dujmenović.

Ne rastu samo dugovi bolnica nego i ljekarni.

– Što se tiče ljekarni, također su se dani plaćanja produžili, sad smo na 130 dana što je relativno velika promjena u odnosu na prošlu godinu kad smo bili na 60, 70 i to je otežalo funkcionranje ljekarni, ali mi drugačije funkcioniramo i kod nas je opskrba lijekova potpuno normalna još uvijek – rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, kaže kako su liječnici u nezavidnoj situaciji.

– Pacijenti do sada u svim prijašnjim epizodama nisu trpili nikakve nedostatke što se tiče lijekova i terapije, barem koliko je meni poznato, pa se nadamo da do nekakve nestašice lijekova neće doći ni u trenutku kad rastu dugovi i kad se veledrogerije prijete povlačenjem svih lijekova prema bolnicama – kazala je.

Na pitanje tko je kriv za takvo stanje odgovara:

– Krivica je na svim vladama koje su do sada imale upliva u zdravstvenu politiku u Hrvatskoj, ovaj dug nije nastao jučer i očito je da će se nastaviti i sutra ukoliko se reforma ne provede i to ne ona kozmetična nego temeljita koja će stabilizirati financije u bolničkom sustavu i zdravstvenom sustavu – kazala je Šmit i dodala:

– Prvi kolega koji ne bude imao s čime liječiti pacijenta - nadam se da će izaći prema Upravi s tim problemom i da neće pristati na takvu situaciju jer to je nešto s čime se niti jedan liječnik u Hrvatskoj u 21. stoljeću ne bi smio nositi sam bez da za to odgovara Uprava ili oni koji su iznad Uprave, a to je država.

Ključne riječi

Komentara 12

TT
TTjac
21:04 03.03.2021.

Svaki mjesec prisilno uplatim preko 1200kn hzzou i tako svi zaposleni, neki više, neki manje, ovisno o plaći, ali nikad manje od 800kn. Uz sve to, sustav je propao. S tom lovom mogao bi plaćati najskuplju policu zdravstvenog osiguranja i liječiti se u vrhunskim bolnicama, bez čekanja, a ne u ovim našim zmazanim štalama. Ako niste u stanju organizirati normalan i racionalan zdravstveni sustav odustanite, prestanite s tim igrokazom. Koliko ste loši, govori i činjenica da smo u ono mračno doba loših komunjara, zdravstvo financirali s lakoćom. Sramite se sve vlade u zadnjih 30 godina, jer takve nesposobne i pokvarene gnjide majka ne rađa.

ST
stefj
20:56 03.03.2021.

Bez vaučerizacije zdravstva i dozvole konkurencije HZZO-u nema pomaka. Dovoljno je reći da je u zdravstvu zaposleno 40% administracije... Da bilo koja privatna klinika ima takav omjer, odavno bi propala.

SM
SmrdljiviMB
20:17 03.03.2021.

Plenkiiiiiiiiiii...., javi seeeeeeee!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije