Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo zaduženje

Dug Sisačko- moslavačke županije desegnuo čak 167 milijuna kuna

Županijske ceste zadužuju se za 31 milijun kuna
Zlatko Putar/VLM
22.05.2012.
u 14:42

Iako je M. Lovrić Merzel najavila 400 milijuna kuna iz državnog proračuna, to neće ostvariti

Županijska uprava za ceste zadužuje se za 31 milijun kuna kako bi isfinancirala radove na obnovi i održavanju cesta Banova Jaruga - Brestača i Novska - Borovac.

Dužničko ropstvo

Suglasnost i jamstvo za zaduživanje ŽUC je dobio na jučerašnjoj Skupštini Sisačko-moslavačke županije. Time se ukupan dug Županije penje na 167 milijuna kuna, što je iznos gotovo čitavog proračuna za 2012. od 186,3 milijuna kuna. ŽUC kredit diže u Podravskoj banci, s rokom otplate od 15 godina, a Odluka stupa na snagu nakon ishođenja suglasnosti od ministra financija. To je samo jedno od zaduženja ove godine. Suglasnost i jamstvo za zaduženje dano je Domu za starije i nemoćne osobe Petrinja u iznosu od 15 milijuna kuna za rekonstrukciju objekta \"Stare interne\" u Dom za branitelje, a županija će dići kredit od 50 milijuna kuna za gradnju osnovne škole s dvoranom u Popovači. Tekuće otplate glavnice županijskog duga u ovoj godini iznose 5,8 milijuna kuna, no idućih će godina narasti.

- Ovo zaduženje vodi županiju u dužničko rosptvo. Žalosti me nesposobnost županice da uvjeri svoje stranačke kolege u nužnost ovih investicija u Sisačko-moslavačkoj županiji, te osobito potrebu za autocestom Sisak-Zagreb - poručila je HSS-ova vijećnica Marijana Petir. Naime, gradnju autoceste od Lekenika do Siska stopirala je nova Vlada.

Zagrebačka bez mosta

Iako je županica Marina Lovrić Merzel početkom godine najavila gotovo 400 milijuna kuna državnih ulaganja u Sisačko-moslavačku županiju, izgleda da će većinu tih projekata financirati sama Županija zaduživanjem. Za izgradnju Obrtničke škole u Sisku, od očekivanih 42 milijuna kuna, u državnom proračunu osigurano je pet, te isto toliko za Središnji paviljon Opće bolnice, projekt inače vrijedan 193 milijuna kuna. Rekonstrukciju Zagrebačke ceste, prema riječima županice Marine Lovrić Merzel, financiraju Hrvatske ceste.

- Novac koji su građani ove županije uplatili u državni proračun smo tražili da se vrati kroz projekte i uspjeli smo. Natječaj ide van idući tjedan, i ako ne padne, gradnja kreće u kolovozu, te se nakon zimske pauze nastavlja na proljeće - poručila je županica. Oporba smatra da nema previše smisla u rekonstrukciji Zagrebačke bez novog mosta preko Odre, koji nije u planu.

Komentara 6

BA
baniček
18:24 22.05.2012.

marina lovrić radi najbolje što može u ovom trenutku zato ne razumijem kritike na njen račun koja cijelu sebe daje za narod...kika Baniček isto laje samo protiv damira, jer ju županica plača da to radi...zato kika, damire i marina zdipite još što možete i magla, ionako svi krademo što stignemo.

BA
baniček
18:56 22.05.2012.

radim u uredu drž. uprave kod marine, imam sve moguće privilegije koje radnici kod privatnika mogu samo sanjati, šećem za vrijeme radnog vremena, spajam blagdane a sve mi je plaćeno o narodnom trošku, imam božićnice i regrese i visoku plaću, i primljen sam na namještenom natječaju dakako i zato podržavam ovakav (ne)red u državi.

IB
istina_boli
21:34 22.05.2012.

Tocno je da Marina daje sebe svima, a u isto vrjeme drpa ko i svi ostali, i sakom i kapom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije