Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procesija u Dubrovniku

'Isus je bio superiorniji od drugih jer je prihvatio svoj križ. Jedino je on bio slobodan'

Dubrovnik: Nakon mise procesija gradskim ulicama na Veliki Petak
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/12
14.04.2017.
u 22:56

''Križ je prokletstvo ako ga se ne prihvati. On je sredstvo spasenja ako ga se u ljubavi prihvati i nosi", rekao je Uzinić

Nakon obreda Velikog petka koje je u dubrovačkoj Katedrali predvodio biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, ulicama povijesne jezgre grada uslijedila je procesija s relikvijom drveta Isusovog križa, koja se čuva u katedralnoj riznici.

Nakon prostracije i klečanja celebranata u šutnji pred oltarom u Katedrali, uslijedila je služba riječi s pjevanjem muke i sveopćom molitvom Crkve, klanjanje križu te pričest vjernika hostijama koje su posvećene dan ranije, a nakon obreda vjernici su pratili pripadnike klera predvođene dubrovačkim biskupom Uzinićem.

''Veliki je petak, prisjećamo se muke Isusove. Kad je prvi put shvatio da je njegov put muka i smrt, a potom i uskrsnuće, rekao je učenicima da se odreknu sebe i uzmu svoj križ i krenu za njim. Oni tada nisu bili spremni. Isus je bio superiorniji od drugih jer je prihvatio svoj križ, a time i križ svih ljudi svih vremena. Zbog toga je jedino on bio slobodan. Svi su oni bili robovi svoje zavisti i strahova i obzira. On je bio slobodan jer je u svom križu prihvatio i križeve čovječanstva. Zato je njegov križ, križ u kojem se nalazi spasenje svih nas'', rekao je ovom prigodom Uzinić.

''Križ je prokletstvo ako ga se ne prihvati. On je sredstvo spasenja ako ga se u ljubavi prihvati i nosi. Najteži je onaj križ koji se ne prihvati. Prihvatimo svoje križeve i poslanje koje Bog ima sa svakim od nas'', rekao je Uzinić.

>> Dan Isusove muke i smrti... Evo što katolicima znači Veliki petak

>> Uskrsna čestitka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Komentara 14

DU
Deleted user
06:48 15.04.2017.

Kako je prorok Jona donio opomenu Ninivljanima koji su se spasili na vrijeme u dalekoj prošlosti tako i Isus Krist donosi opomenu današnjem naraštaju da se obrati na vrijeme...jer Tako je pisano!

Avatar darkoaa10hush
darkoaa10hush
23:53 14.04.2017.

Tada Isus reče svojim učenicima: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Matej 16:24

Avatar Parousia
Parousia
00:28 15.04.2017.

Na samome pocetku kriznog puta Isus je primio svoj kriz.Primio ga je svojevoljno i s ljubavlju.Taj kriz sigurno bije bio perce,ali Bog,Onaj koji mu je namijenio taj kriz,znao je sa ga bas Isus moze podnijeti.Isusu sigurno nije bilo lako nositi kriz do Golgote,to je jedan od najtuznijih trenutaka.A onda-Uskrsnuce!To je jedna neopisiva radost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije