Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza platforme Holidu

Dubrovnik europski prvak u overturizmu, ima 36 turista po glavi stanovnika

Dubrovnik: Turisti iskoristili sunčan dan za šetnju gradom ili sunčanje na plaži
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
06.06.2023.
u 14:26

U Dubrovniku trenutno boravi oko 15.000 turista i šest posto više nego isti dan lani, a do kraja godine gostiju bi trebalo biti oko 1,2 milijuna i tristotinjak tisuća manje nego rekordne 2019.

Pojedine turističke destinacije već su dosegnule pretpandemijske brojke, pojedine to tek čeka, no nesnosne gužve u nekim od najpopularnijih europskih odredišta iz posljednjih pred-korona godina nisu zaboravljene. Na njih je, rangirajući turistički najopterećenije europske gradove, podsjetila i platforma za pretraživanje smještaja Holidu. Prema toj analizi europski  prvak u overturizmu ispada - naš Dubrovnik. Hrvatski dragulj s juga prvi je na nepopularnoj listi europskih predvodnika masovnog turizma sa 36 turista po glavi svakog Dubrovčanina.

VEZANI ČLANCI:

"Službeno – Dubrovnik je najopterećeniji grad u Europi! Poznat po svojim zadivljujućim narančastim krovovima i igranju u hvaljenoj Igri prijestolja, Dubrovnik ima nevjerojatnih 36 turista na svakog svog stanovnika! S obzirom na relativno mali broj stanovnika, Dubrovnik bilježi veliki priljev turista tijekom ljetnih mjeseci, posebno u srpnju i kolovozu. Preporučujemo da posjetite početkom svibnja ili od sredine rujna do sredine listopada", stoji na stranici holidu.co.uk.  

Na neslavnoj listi slijede Venecija, belgijski Bruges i Rodos na drugom mjesto s 21 turistom po stanovniku, a treći je Rejkjavik sa 16 turista po stanovniku. Analiza Holidua počiva na brojkama iz 2019., a uspoređuje i nešto što nije za usporedbu - drugopozicionirana Venecija, recimo, ima otprilike šest puta više stanovnika od Dubrovnika -  ali to ne umanjuje poantu. U relativno mali Dubrovnik uistinu se prije pandemije natiskivalo (puno) previše turista. U posljednjoj pretpandemijskoj i rekordnoj 2019. godini Grad ih je ugostio 1,5 milijuna (ostvareno je 4,7 milijuna noćenja), a tome treba pridodati i brojne posjetitelje s cruisera koji itekako doprinose gužvama. Dubrovački domaćini, koji su s lanjskih milijun gostiju turista dosegnuli tek sedamdesetak posto dolazaka iz 2019., vjeruju da se turistički promet iz te rekordne godine neće ponoviti ni ove godine, a slijedom toga ni velike gužve. Ne strahuju niti da bi analiza Holidua, koju je prenijela platforma Statista, mogla narušiti dubrovačke izglede za dobru sezonu.

 - Ne, to ne može utjecati. Uostalom, Dubrovnik je još prije pandemije došao na glas kao destinacija koja ima problema zbog gužvi i prekobrojnih turista u špici sezone. Također, Dubrovnik je manji od svih gradova koji su se našli na ovoj listi Holidua i jasno je da broj stanovnika ne može biti jedini kriterij da bi se neko mjesto proglasilo predvodnikom u overturizmu. Činjenica jest da je turizam glavna industrija u našem gradu, stanovnika je 41.500, a turističkih ležajeva 46.000 i praktički 80 posto gradskih prihoda dolazi od turizma. No, još  od 2017. se radi na tome kako naše goste vremenski i prostorno bolje rasporediti - kaže direktor Turističke zajednice Dubrovnika  Miroslav Drašković i podsjeća na niz mjera koje su već poduzete.

VEZANI ČLANCI:

Tako je, među ostalim, broj dnevnih posjetitelja s cruisera u Dubrovniku ograničen na 4.500 (nekada se te brojke bile dvostruko veće, a u nekoliko navrata su dosegnule i 15.000 - 16.000!). Također, na ulazima u Grad brojači prebrojavaju posjetitelje i kad se brojka približi 8.500 ljudi, prestaje prodaja dozvola turističkim autobusima za ulazak u grad.

-  Studija je pokazala da je tzv. nosivost našeg grada 8.500 posjetitelja. Toga se u pandemiji nije bilo teško držati, ali držat ćemo se i nadalje. Dobra je vijest da se pokazalo kako raste posjeta u vansezoni, a od 2017. naovamo se i indeks ranjivosti, koji prati pritisak posjetitelja na starogradsku jezgru, gotovo prepolovio - zadovoljan je iskoracima prvi čovjek dubrovačkog TZ-a M. Drašković, koji veli da Dubrovniku nije cilj po svaku cijenu i što prije ponoviti pretpandemijske brojke. -  Svakako uvažavamo naše goste, ali želimo da budu zadovoljni i ljudi koji ovdje žive. U tom smjeru rade i naše gradske vlasti i turistička zajednica.

Inače, u Dubrovniku trenutno boravi oko 15.000 turista, što je šest posto više nego isti dan prošle godine. Do kraja 2023. tamošnji domaćini očekuju povećanje turističkog prometa od 15 posto u odnosu na lanjske brojke i ukupno oko 1,2 milijuna gostiju.

Broj turista po glavi stanovnika

1. Dubrovnik - 36

2. Venecija - 21

3. Bruges - 21

4. Rhodes - 21

5. Reykjavik - 16

6. Firenca - 13

7. Heraklion -13

8. Amsterdam - 12

9. Dublin - 11

10. Talin - 10

11. Pariz - 9

12. Porto -9

13. Prag - 8

14. Atena - 8

15. Nica - 8

16. Edinburg - 7

17. Lisabon - 6

18. Kopenhagen - 6

19. Antalija - 5

20. Barcelona - 5

21. Milano

22. Rim - 4

23. Beč - 4

24. Minhen - 4

25. Krakov - 4

26. Frankfurt - 4

27. Stockholm - 4

28. Lion - 4

29. London - 3

30. Mugla - 3

31. Sevilja - 3

32. Berlin - 3

33. Madrid - 2

34. Brisel - 2

35. Budimpešta - 2

VIDEO: Vozač gradskog prijevoza se izgubio, putnici mu objašnjavali na engleskom

Komentara 2

Avatar Cohen
Cohen
07:09 12.06.2023.

Koji kentaur od izraza - "overturizam" (pola engleski, pola hrvatski)! Ni izraz "nosivost" (?!), puki prijevod engleskog izraza "carrying capacity" za mogućnost mjesta da prihvati određeni broja gostiju nije prihvatljiv. Uobičajen za izražavanje veličine broda.

Avatar Stradun
Stradun
15:38 06.06.2023.

Dubrovkinjama i Dubrovčanima dosta je gužve. I buke. I bahatih taksista. I neodgojenih turista. I uništavanja naslijeđenih spomenika.... Dakako, živi se od turizma, ali treba imati mjeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije