Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNJA KRIVNJA

Dubrovački biskup protiv političkih ciničnih 'isprika' za rat

mate uzinić
Grgo Jelavić/PIXSELL
21.04.2012.
u 11:10

Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, bitno se razlikuje od 'oprostite' izgovorenog naekumenskom bogoslužju u dubrovačkoj katedrali

Dubrovački biskup Mate Uzinić negodovao je u subotu zbog izjednačavanja krivnje za rat i politizacije oko ekumenskih izjava njega i episkopa trebinjskog Grigorija, nakon izjava načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka i gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića na Seminaru o prekograničnoj suradnji za održivi turizam koji se, u organizaciji američkih veleposlanstva u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, održava ovog vikenda u Dubrovniku.

Pozivajući se na izjavu gradonačelnika Trebinja, kako prenosi Ika, kojem je ovo prvi službeni posjet Dubrovniku: "Sad je trenutak da zažalimo za onim što se dogodilo i da oprostimo jedni drugima, kršćanski, kako su nas poučili episkop zahumsko-hercegovački i biskup dubrovački", biskup Uzinić upozorava na politiziranje ekumenskog dijaloga.

- Dolazak načelnika općine Trebinje u Dubrovnik politički je događaj koji nema nikakve veze s ekumenskim odnosima i porukama koje smo zahumsko-hercegovački episkop Grigorije i ja međusobno izmijenili i pozivima koje smo izrekli. Žao mi je što se ekumenski dijalog i suradnja koju smo episkop i ja počeli graditi, politizira na tako grub način – ovo nije prvi pokušaj da se to učini – jer je svako politiziranje ekumenskog dijaloga unazađivanje tog dijaloga, a s njim i mogući uzrok novih sukoba", ističe dubrovački biskup.

- Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, pa čak i više od toga, riječima: ,Trebinje je bilo u specijalno nesretnoj zemljopisnoj poziciji i preko nas su išle neke vojske i neke granate i s jedne i druge strane. Po tipu, 'tukle se jetrve preko svekrve, a svekrva najviše stradala'', bitno se razlikuje od onog 'oprostite' izgovorenog tijekom ekumenskog bogoslužja i molitve za jedinstvo u dubrovačkoj katedrali. Ovim nije, kako je kazao gradonačelnik grada Dubrovnika gospodin Andro Vlahušić, „otvoreno jedno novo poglavlje", nego se – srećom ovaj put samo riječima – ponovilo ono staro poglavlje koje je i dovelo do rata - ističe dubrovački biskup.

On naglašava kako je međusobna suradnja i dijalog između općine Trebinje i grada Dubrovnika nužna, kao što je na jednoj drugoj razini nužan dijalog između zahumsko-hercegovačkog episkopa i dubrovačkog biskupa, ali ta suradnja i dijalog nemaju niti mogu imati budućnost i dobre plodove ako su zasađeni na lošem tlu neistina i začinjeni ciničnošću. Dubrovački biskup poziva vjernike Dubrovačke biskupije i sve građane Dubrovnika, osobito udruge proizašle iz Domovinskog rata, da se ni na koji način ne daju isprovocirati tim izjavama, da sačuvaju dostojanstvo, „ali i dužan pijetet prema svima koji su, iz ljubavi prema ovom Gradu, njegovim ljudima i Domovini, svoje živote i žrtvu ugradili u našu slobodu."

Komentara 29

PA
paper2cuts
11:44 21.04.2012.

tako je da, najskromniji i najpobozniji red crkve ce se ispricati za svoja djela...lol ti si totalno omasio patos.

OB
-obrisani-
11:44 21.04.2012.

21.04.2012. u 11:29h medion je napisao/la: Kad su se franjevci ispričali za svoja dela ? ------------------------------------------------------------------------------- netko bi se trebao ispricati sto si ti rodjen.

TO
tomicro
11:44 21.04.2012.

Biskupe,svaka Vam cast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije