Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija

Dubrovački aktivisti protiv golf-parka: "Srđ je naš!"

srđ (1)
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/9
01.09.2010.
u 16:11

Projekt je samo paravan za izgradnju stambenog kompleksa od 268 vila i 1600 apartmana, a kada se izračuna izgrađenost dobije se ekvivalent 5.600 stanova od 60 kvadrata kaže Marija Kojaković, predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik.

Javna rasprava o projektu izgradnje golfa na Srđu, brda iznad Dubrovnika, privukla je u kino Sloboda veliki broj Dubrovčana koji su, u najvećoj mjeri, iskazivali svoje nezadovoljstvo ovim projektom.

Protesti su počeli već i prije same rasprave kada su dubrovački aktivisti ispred samog mjesta održavanja rasprave s razglasa puštali pjesmu "Srđ je naš!" koju su napravili dubrovački glazbenici okupljeni pod nazivom Mali razjebani Dubrovnik, a najmlađi aktivisti su ispred same Crkve Svetog Vlaha istaknuli veliki, 20-metarski transparent s istim nazivom.

Transparent je unesen i u samu dvoranu što je pozdravljeno velikim pljeskom za razliku od investitora i gradonačelnika Andra Vlahušića čiji su govori izviždani. Međutim, nakon što su se strasti smirile, na red je došla rasprava u kojoj je većina govornika bila protiv ovog projekta.

- Projekt golfa na Srđu je samo paravan za izgradnju velikog stambenog kompleksa od 268 vila i 1600 apartmana, a kada se izračuna izgrađenost dobije se ekvivalent 5.600 stanova od 60 kvadrata - istaknula je Marija Kojaković, predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik koja se osvrnula i na sam proces donošenja ovog plana:

- Nevjerojatno je kako su i GUP i PPU donešeni bez pitanja struke, a tako se donosi i ovaj Urbanistički plan uređenja. Jedino rješenje za ovo je da se sve vrati na prvotnu točku i da se promjene planovi višeg reda i ne donosi ovaj, a u donošenju novoga se treba voditi javnim interesima i na Srđu graditi sve ono što Dubrovniku treba - istaknula je Kojaković čije su stavove podržali i drugi ugledni dubrovački arhitekti poput Milana Karlovića i Dinka Bakulića koji su dali i svoje primjedbe na ovaj projekt.

Nike Sudarević, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša je rekla kako Županija ima primjedbe na ovaj projekt jer ne zadovoljava županijski prostorni plan, a svoje primjedbe će i službeno podnijeti.

Stavove građanskih udruga iznio je Slaven Tolj, voditelj Art radionice Lazareti:

- U ovom projektu se radi o okupaciji i projektu koji definira sudbinu grada. Stvar je u tome da nas je i na državnoj i na lokalnoj razini izdala uprava koja je korumpirana i koja ne radi u interesu javnosti. Gradonačelnik već tjednima funkcionira kao glasnogovornik investitora. Mi ne pristajemo na nikakve kompromise, želimo izmjene GUP-a i referendum, a ovaj UPU nećemo dopustiti da se donese - izjavio je Slaven Tolj.

Svoje primjedbe na ovaj projekt imala je i većina stanovnika Bosanke, mjesta pored kojeg će se projekt golf parka. Oni su se ponajviše bunili da ih izrađivači plana i investitori žele getoizirati, a niti jednom od stanovnika Bosanke ovaj UPU ne dozvoljava izgradnju na svojem zemljištu.

- Sve zelene površine u ovom planu su postavljene na našem zemljištu. Do naših čestica nije ostavljen put, a naročito do onih čestica koji su još uvijek u našem vlasništvu. Stvar izgleda tako da sam ja, na primjer, dobio ponudu od investitora iz Zagreba da napravi disco klub na našem području. Međutim, oni su nam rekli kako oni imaju namjeru napraviti disco klub i da bi im ja bio konkurencija pa tu nacrtali trafostanicu - riječi su Ilara Paskojevića s Bosanke.

Većina okupljenih konstantno je zahtjevao referendum o ovom pitanju, a gradonačelnik Vlahušić cijelo vrijeme je odgovarao kako je upravo javna rasprava i javni uvid 'trajni referendum'.

Ključne riječi

Komentara 112

OB
-obrisani-
23:12 01.09.2010.

Većina okupljenih konstantno je zahtjevao referendum o ovom pitanju, a gradonačelnik Vlahušić cijelo vrijeme je odgovarao kako je upravo javna rasprava i javni uvid \'trajni referendum\'. -------------------------------------- Ja...SDP populisti i vječiti lažovi. Ovo gore je izjavio za Dubrovnik a uu Saboru im puna usta \"poštenja\" i referenduma. Koji su to gadovi.

OS
Osijek51
18:28 01.09.2010.

Što je Jorge? Javio se poznati hrvatski jal, zavist. On može, što ja nisam, ako ja nisam neću niti njemu dati da on zaradi. Pusti se toga. Gledaj da i ti negdje nešto slično smisliš i ostvariš.

OB
-obrisani-
22:37 01.09.2010.

Fantemlati, dodatak. Sad znaš zašto se malo javljam na domaćim temama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije