Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dubrovačka bolnica pokrivat će sve kruzere na Mediteranu

24. veljače 2009. u 20:53 5 prikaza

Dubrovačka bolnica i njezin ravantelj Andro Vlahušić naveliko otvaraju vrata zdravstvenom turizmu vezanom uz krstarenje, i to kao medicinsko središte za liječenje putnika i posade s brojnih kruzera s područja istočnog Mediterana. Vlahušić vjeruje da će djelokrug vrlo brzo proširiti na brodove na kružnim putovanjima u svim mediteranskim zemljama.

– No, za početak, nakon “medicinske inspekcije” bolnice koju su obavili djelatnici najveće svjetske kompanije za krstarenja Royal Carribean i nakon njihovih odličnih ocjena za naš ukupan medicinski rad, dogovorili smo se o potpisivanju ugovora s četiri takve kompanije – kaže dr. Vlahušić koji će sredinom ožujka u Miamiju, u Floridi, gdje se održava najveći svjetski sajam kruzing industrije, potpisati ugovore za pružanje medicinskih usluga za putnike i posadu s kompanijama Royal Carribean, Carnival cruises i Costa, a sljedećeg tjedna u Dubrovniku s kompanijom MSC cruises. Te su kompanije prošle godine imale 273 uplovljavanja s otprilike tri tisuće putnika i članova posade po svakom uplovljavanju. Ukratko, riječ je o medicinskom tržištu s otprilike 800.000 putnika i posade.

– Dogovorene su svjetske cijene usluga, isplative za bolnicu kao i za kompanije. Prošlog tjedna kod nas je bio član posade Royal Carribeana kojemu su liječnici u Koreji rekli kako sumnjaju da ima tumor frontalnih sinusa. U pratnji drugog člana posade bolesnik je doputovao u Dubrovnik, operiran je i otpušten, a američka kompanija platit će bolnici račun prema dogovorenoj cijeni – opisuje Vlahušić te napominje da uz 130 vlastitih liječnika u bolnicu prema potrebi dolazi i 40-ak vodećih hrvatskih i svjetskih liječnika. A od novca koji ulazi u bolnicu mimo HZZO-a koristi imaju svi pacijenti jer se novac ulaže u razvoj i uređenje bolnice, edukaciju kadrova...

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije