Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica Bedeković u Andraševcu

'Duboko sam potresena. Starije osobe ne bi smjele biti same'

Ministrica socijalne skrbi stigla na mjesto tragedije
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/16
11.01.2020.
u 15:50

Ministarstvo u pravilu nadzor čini po zaprimanju prijava, a što se tiče ove ustanove Ministarstvo nije zaprimilo nikakve prijave, kazala je ministrica

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković posjetila je Andraševec, mjesto u kojem je šest štićenka doma za stare i nemoćne izgubilo život u požaru. Ministrica je izrazila sućut obiteljima stradalih, a novinarima je kazala kako ne može davati još nikakve konkretne informacije o nesreći jer je očevid još u tijeku.

- Prije svega imam potrebu reći da sam ovdje došla i kao osoba i kao ministrica. Bila sam na putu, vratila sam se s drugog kraja Hrvatske najbrže što sam mogla. Doista sam duboko potresna ovim tragičnim događajem koji nam se dogodio. Prije svega željala bih izraziti sućut svim obiteljima stradalih - kazala je ministrica.

VIDEO Tragedija u Andraševcu

Otkrila je da je vlasnica dobila dozvolu 2013. godine i od tad se bavi tom djelatnošću.

- Ovdje se radi o privatnoj ustanovi. Za ovakve vrste privatnih domova dozvole za rad izdaju županije. Tako da više od toga ne mogu ništa reći. Očevid je u tijeku. Po okončanju imat ćemo sve relevantne podatke i onda ćemo moći reći nešto više. Ono što smatramo da je važno je reći da je Ministarstvo osiguralo žurni privremeni smještaj za sve korisnike ove institucije koji se nalaze u susjednoj zgradi. Njih je 21 korisnik. Nakon što se završi očevid moći ćemo pristupiti njihovom izmještanju, naravno, ako se s tim slože njihove obitelji.

VIDEO Vatrogasac o požaru u domu za stare i nemoćne

Upitana kako je moguće da jedan zaposlenik u takvim ustanvama radi i sa desetak štićenika i je li to po pravilima, kazala je da je to u nadležnosti županije koja izdaje rješenje na temelju svoje procjene pojedinih privatnih ustanova. Pojasnila je i da Ministarstvo u pravilu nadzor čini po zaprimanju prijava, a što se tiče ove ustanove Ministarstvo nije zaprimilo nikakve prijave, kazala je.

Upitana propisuje li zakon da netko mora biti cijelo vrijeme s nepokretnim osobama, kazala je:

- Utvrđivanje minimalnih uvjeta i svih okolnosti rada sa starijim osobama ima niz detalja koje je potrebno ispuniti. U svakom slučaju starije osobe ne bi smjele biti puštene bez skrbi i kontrole stručnih osoba.

Ključne riječi

Komentara 22

TO
tonkica
16:13 11.01.2020.

Ona je potresena! Pa da malo ministarstvo kontrolira domove i ugovore o dozivotnom uzdrzavanju bi li potreseni kao da im je pala atomska bomba na kucu. Vecina domova za staroke u privatnom vlasnistu nema osnovne tehnicke uvjete, protupozarni sustav? ne nasmijavajte me! Ne znam kako ti domovi uopce mogu funkcionirati ako korisnik placa 500njak eura smjestaj mjesecno. Malo realnosti

Avatar Zgubider..
Zgubider..
16:15 11.01.2020.

"...'Duboko sam potresena. Starije osobe ne bi smjele biti puštene bez skrbi i kontrole stručnih osoba'..."___Vi ste potreseni?! Ne bi smjele biti same?! Vi ste uvijek potreseni kada se nešto dogodi! Pa ti si ministrica, tvoj je posao da see pobrineš da se takve stvari ne događaju!!! Jesi donjela prijendlloge zakona u Sabor da takve nemoćne osobe ne smiju biti same? Ili se bojiš da će oporba biti protiv?! Ne, ja više mislim da ti politički kadar nemaš pojma o svemu tome...

Učenik
16:23 11.01.2020.

Svi su potreseni. Ja imam dvoje staraca kod kuće i brinem se o njima, a nisam ih poslao drugima samo da ih se riješim. A sad svi potreseni i država je kriva za sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije