Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD MALE MESNICE DO PROCVATA OBITELJSKOG BIZNISA
Povratak na članak

'Nekad je svaka druga kuća na selu imala pet, šest svinja, danas mlade poljoprivreda ne zanima'

Supružnici Franjo i Karmen Kiš vode ovu obiteljsku tvrtku, osnovanu još prije 65 godina. Danas zapošljavaju tridesetak djelatnika u klaonici i šest mesnica

Komentari 24

DU
Deleted user
13:12 11.04.2021.

Dragi moj, nije Bas da smo lijeni.. dapace, i sam sam zavrsio za Poljoprivrednog Tehnicara.. moji obraduju oko 15 Ha od kojih su 5 pod Vinogradima, radi se o Tome da su otkupne cijene ispod svake isplativosti, jer smo Eto zemlja koja radije uvozi.. o cijenama zastite, promocije drzave u smislu poticanja ili umrezavanju u smislu izvoza ravne nuli, o losem tehnickom stanju strojeva „nas malih“ ne zelim ni pricati.. a ako zelis u kredit, kamate su u nebesima. Uz to, Za mlade i nije Bas ohrabrujuce kad primjetis i vidis u okolini da se ubijes od posla za Eto nista.. zelis li malo ulozit u nesto, propadas za koju godinu u kreditima do guse.. uz sve to, moras Naravno raditi i u realnom sektoru, jer otkupci kasne u placanju i do 2 godine. ne hvala..

VL
DU
Deleted user
13:05 11.04.2021.

Pozdrav mesarima; i poljoprivrednicima, ratarima, stočarima, malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima, i svima onima iz iste ili slične branše, ma gdje bili. :) Stvarno je žalosno što se, ne samo gase ovakvi (i slični) poslovi, već ih se i omalovažava i podcjenjuje. Majstor svoga zanata je majstor svoga zanata. Ne vrti se život samo oko IT industrije.

VL
Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
13:20 11.04.2021.

Sada mesnice nemaju koda ucjenjivati s otkupnim cijenama jer više nikog nema da to radi, zato im je žao što nitko od mali ne uzgaja, jer tako su uvijek rekli ima tko hoće....A od velikih EU uzgajivača dobiju tržišnu cijenu i njih se ne može ucjenjivati....

VL
Avatar jeremija1
jeremija1
13:49 11.04.2021.

jeli bumo mi još svašta ! dapače, već jedemo. Studira sve kaj može hodati, a za većinu tih "studenata" to jednostavno nije - s druge strane, već nam sad fali mehaničara, električara, zidara, tesara, mesara, poljoprivrednika svih vrsta...Dobar dio tihh "studenata" je trebal prema svojim sposobnostima završiti upravo u ovim ELEMENTARNIM i DEFICITARNIM zanimanjima, većina bi svoj posal radila dobro a i od potreba nam je. Ali ne, umjesto toga imamo pun koš kojekakvih IT-"stručnjaka" i "menadžera" za kojima nema tolike potrebe. No, polako - pričekajmo par godina dok pomru ove "traktorske" generacije ( koje zapravo još obrađuju ostatak zemljišta koji nije zarasal u korov ) ; onda ćemo tek viditi kaj je korov i šipražje ! U nekim nekadašnjim selima djeca već ni danas ne znaju kak izgleda svinjče ili kravica...I sve to zato kaj nismo lustrirali one koje smo trebali ( tzv. tehnomenažere i preobučene SDP-HDZ-komuniste )

VL
ZB
Zlatan.balkanac
14:31 11.04.2021.

E politika je uništila svinje krave... Kukuruzu pšenicu itd... Sa uvozom smeča politička a sve zaradi vlastitok interesa.. Danas hranim samo za sebe i bavim se uzgojem bilja i dobro ide..

VL
DU
Deleted user
14:02 11.04.2021.

ne svaka druga,nego svaka..i danas ni mnogi,ali ne smiju bez dozvole ni zaklati svinju u svom dvorištu ..niti peći rakiju ,ništa..ušli su nam u svaki kutak života,pokušavaju i u kuću..

VL
DU
Deleted user
13:58 11.04.2021.

Danas se mladez bavi uzgojom svinja i sadnjom ratarskih kultura na kompjuteru ili mobitelu, pa meso, mlijeko , povrce i voce se kupuje u ducanu.

VL
Avatar krkcro
krkcro
13:33 11.04.2021.

Istina je da se danas ima i previše. Da nema svi bi još držali svinje i kokoške i obrađivali vrt.

VL
Avatar YUKA1962
YUKA1962
14:39 11.04.2021.

Nekad se svinja uzgajala samo za vlastite potrebe!!!!Danas svinje uzgajaju samo da se riješi osnovna egzustencija!!!!

VL
Avatar YUKA1962
YUKA1962
15:28 11.04.2021.

"Imao sam 6 svinja . Dvije su otišle u Srbiju,...uredno legla "para"(250 dinara/kg)!! Dvije su otišle u BiH,..točnije u Ercegovinu(3,50 KM/kg) Uredno se vratile u "rinfuzi", u Hrvastku(doma),ali ispod cijene(19,90 kn/kg) u ... Dvije otišle u Njemačku!(1,19 Eura/kg)!!!!!!! Pa sadd ti razmišljaj o svinjama!?!?!

VL
BA
Barbasmora
14:37 11.04.2021.

"Nekad je svaka druga kuća na selu imala pet, šest svinja, danas mlade poljoprivreda ne zanima". Ali zato imamo danas svinje u politici...sabor, pantovcak...

VL
SK
Skviki3
12:35 11.04.2021.

Zvrky:---podržavamo te.

VL
Avatar Equilibrium
Equilibrium
12:50 11.04.2021.

Svinje su također osjećajna i živa bića, zločin je tretirati ih kao stvari za profit.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.