Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.01.2016. u 08:27

24 godine poslije: kako je moguće dobiti rat, a u miru zemlju dovesti gotovo do ponora?

Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.” Bile su to riječi hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koje je izrekao u izravnom televizijskom obraćanju naciji u večernjim satima toga dana. Bio je to dan kada je Hrvatska službeno dobila priznanje od svih 12 država Europske zajednice. Još 19. prosinca 1991. Island je prvi priznao našu neovisnost, a prije 15. siječnja i Vatikan i Njemačka i još neke druge zemlje. No priznanjem svih zemalja članica EZ-a uslijedio je val priznanja koji se više nije mogao zaustaviti. Svakako treba naglasiti da je Sveta Stolica napravila povijesni presedan kada je još 9. listopada 1991. javno objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Njemačka je priznanje objavila dan prije priznanja Islanda, ali sa stupanjem na snagu 15. siječnja. No i takva je objava već bila dovoljna da pokrene nezaustavljivu diplomatsku akciju.

Danas, 24 godine nakon priznanja, 24 godine otkako imamo državu, što zapravo imamo? Do 1997. godine bilo je presudno dobiti rat i osloboditi okupirane dijelove zemlje. Rat smo dobili, zemlju oslobodili. Ali još nismo dokazali da zemljom znamo i upravljati, da znamo što želimo s njome, koji su nam zajednički interesi, nacionalni, što želimo u svijetu, tko su nam partneri? Kako je moguće dobiti rat, a u miru zemlju dovesti gotovo do ponora? Nije dovoljno državu imati, treba njome i znati. Krajnje je vrijeme da je počnemo usmjeravati prema boljoj budućnosti. Ili će postajati zemlja bez ljudi. Zdravo gospodarstvo, ono je ključ opstanka. I napuštanje socijalističke države.

>> Kako je doista počeo raspad Jugoslavije: Posljednjih desetak godina Titove vladavine

Komentara 108

Avatar šokac_divani
šokac_divani
08:41 15.01.2016.

Svim domoljubima čestitam 24-tu obljetnicu međunarodnog priznanja slobodne i nezavisne Republike Hrvatske! "Neka nam Bog čuva jedinu i vječnu Hrvatsku!"

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:51 15.01.2016.

Značajan datum u povijesti HR. Taj datum treba upisati zlatnim slovima u našu povijest......Kako je moguće dobiti rat, a u miru zemlju dovesti gotovo do ponora? U ratu smo gotovo svi (svako na svoj način) dali sve od sebe (neki i život) da živimo u slobodnoj HR i da nas nitko više ne gazi..A u miru su neki načinili da dođemo do prosjačkog štapa i dužničkog ropstva, a sami su se obogatili...Ali nedajmo se dragi moji Hrvati takovima i sličnima, nemogu nam uzeti dušu i srce....Živjela slobodna Hrvatska !

DU
Deleted user
09:07 15.01.2016.

Članak je intoniran u stilu "imamo, samo treba uvezati znati" i u tom stilu. U surovoj zbilji, ima nešto u mentalitetu što priječi bilo kakvo približavanje EH nekoć uzor državama, kojima smo slični stanovništvom i konfiguracijom (npr. Norveška). Imamo svakog stoljeća 5-6 valova iseljavanja, nalik Irskoj (koja također nam slična u nekim pogledima, izuzevši standarda). Prevedeno, Hrvat Hrvatu Hrvat - od susjedskih razmirica, rodbinske gnjavaže oko usitnjenih posjeda i nekretnina, poslovođa koji bi najradije "u travu stropoštali", primalja koje preziru rodilje itd. itd. Tako da može se voditi država na način Finske ili Irske, pravno-teh. gledano, ali rezultata njet - jer kod nas je zamjetna interpersonalna agresija i psovačina tamo gdje je to nepoznanica u spomenutim okruženjima. A od agresije i mržnje - nikad nigdje ništa nije rezultiralo happy endom pa neće ni u RH, neovisno tko bio pol. lider, jel lijevi ili desni itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije