Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koga sve mora pobijediti

Državnu tajnicu Clinton napadaju Kubancem Rubijem

US Secretary of State Hillary Clinton (L) is joined by her husband former U.S. President Bill Clinton and daughter Chelsea Clinton as she is ceremonially sworn in at the State Department in Washington, in this February 2, 2009 file photo. Hillary Clinton
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
14.04.2015.
u 17:02

'Karte su složene u korist elite, a ja želim raditi za male ljude'

"Amerikanci su se izborili za izlaz iz teških ekonomskih vremena, ali karte su i dalje podijeljene u korist elite." Tom je izjavom Hillary Clinton krenula u borbu za nominaciju za predsjedničku kandidatkinju Demokratske stranke, ističući da želi biti šampionka običnih Amerikanaca.

'Uzela je logo od Castra'

Može li to netko tko je tako veliko ime u politici, tko je bio i na vrhu državne vlasti na mjestu državnog tajnika, može li postati kandidatkinja običnih ljudi, favorit srednje klase, pitaju se analitičari. Na račun njezine kandidature nekoliko se puta našalio Henry Kissinger, koji se pitao ima li kakvog načina da se državnim tajnicima zabrani da postanu predsjednici, pri tom doduše zaboravljajući koliko utjecaja sam ima otkako je prije nekoliko desetljeća napustio formalni položaj. Za razliku od predizbora u Demokratskoj stranci 2008. godine, kad ju je pobijedio Obama, Hillary zasad nema jakog protukandidata. Osim ako se u utrku ne uključe Al Gore, koji je bitku za Bijelu kuću izgubio od Georga W. Busha u poznatom prebrojavanju glasova, ili aktualni državni tajnik John Kerry.

Hillary Clinton već vrijedi za neupitnog favorita, mnogi je vide kao prvu ženu u Bijeloj kući. Prošli put ispalo je ipak da će tamo prije prvi crnac od prve žene, sad bi se pak moglo dogoditi da bude prvi Latinoamerikanac. Naime, očekuje se da će kandidaturu za nominaciju republikanaca objaviti 43-godišnji Marco Rubio, izvanredno uspješan političar iz obitelji kubanskih imigranata, majke sobarice i oca barmena. Upravo njega promatrači proglašavaju pravom osobom da se suprotstavi Hillary. "Rubio je svjež, mlad, dinamičan, potpuno protivan umornoj Hillary Clinton", piše konzervativni kolumnist Charles Krauthammer, ocjenjujući da bi upravo Rubio mogao biti republikanski kandidat.

Rubio je bio pripadnik Čajanke, radikalnog krila Republikanske stranke, danas se tvrdi da je razmjerno umjeren političar koji se svojim radikalnije konzervativnim kolegama zamjerio nekoliko puta, oko pitanja imigranata, primjerice.

Počela je tako zanimljiva bitka za kandidaturu, možda i najzanimljivija dosad, godinu i pol dana prije izbora koji će se održati 8. studenoga 2016. godine. Demokratski predizbori počinju iduće godine u siječnju i tek za godinu dana bit će sigurno tko je demokratski kandidat. Republikanci ipak već znaju na koga uperiti sve svoje oružje pa je Hillary stalno na meti, više ili manje zasluženo.

Buni se i Wikileaks

Već na početku krenuli su napadi zbog znaka njezine kampanje, slova H sa strelicom udesno. Wikileaks tvrdi da je to njihov logo. "Hillary Clinton je ukrala naš inovativni logo", tvrde. Druge je to asociralo na putokaz za bolnicu, treći njezin logo povezuju s kubanskom zastavom. Taj je, naravno, republikanac, ime mu je Daniel Garza i pita se šalje li to Hillary tajne poruke Raulu Castru. Hillary ima i slogan: "Ja sam spreman za Hillary", slogan kojem se mogu prišiti i seksualne konotacije, a zanimljiva bi bila i hrvatska verzija "Za Hillary spremni". No važnije od toga bit će ipak hoće li Hillary uvjeriti glasače da ima viziju budućnosti, da nije okrenuta prošlosti. Predsjednik Barack Obama ju je podržao rekavši kao bi bila sjajna predsjednica. I skeptični Kissinger, koji će glasati za desničarskog kandidata, kaže da bi bila dobra predsjednica, a Jeb Bush, njezin mogući republikanski protukandidat i mlađi brat bivšeg predsjednika, kaže: "Mi moramo bolje od Hillary." 

>> Novi logo Hillary Clinton postao predmet ismijavanja 

>> Osvojit će Bijelu kuću sa ženama iz Googlea i Cole

Komentara 8

MA
matejcro
17:49 14.04.2015.

Ljudi godinu i pol unaprijed znaju datum izbora, kod nas se to povlaci do mjesec i pol prije izbora -.-'

Avatar viki_nuland
viki_nuland
17:47 14.04.2015.

Ta stara ekstremna desnicarka, lazni demokrat, nije jos nista vidjela, tek kada je pocnu napadati "Bengazijem" i sto je zakuhala u Libiji slijedi joj pravi vatromet.

PI
pinkec
17:37 14.04.2015.

Tako su se "elita" rugala i nasem dresu 'Vatrenih', pa je sada to najpopularniji dres, a kockice najcesci dizajn u modi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije