Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada prihvatila odluku o državnim jamstvima za 3. maj

Vlada će raspraviti i prijedlog kandidata Republike Hrvatske za člana Europske komisije u razdoblju od 2019. do 2024. godine
22. kolovoza 2019. u 10:31 10 komentara 751 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

U uvodnoj je riječi premijer Andrej Plenković kazao kako je 6. kolovoza s ministrima Horvatom, Bošnjakovićem i Butkovićem bio u Brodogradilištu 3. maj gdje se odvio razgovor s upravom tvrtke i predstavnicima sindikata.

Zdravko Marić 30.000 NOVIH Dobre vijesti za umirovljenike: U rujnu rastu mirovine

- Danas ćemo na prvoj točci dnevnog reda donijeti odluku o davanju državnoga jamstva 3. maju kod HABOR-a ili neke druge poslovne banke u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetka započetih novogradnji s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku - rekao je premijer.

Nakon sjednice Vlade održat će se konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika što je za premijera izvrsna prigoda da se s diplomatskim predstavnicima diljem svijeta utvrde prioriteti, osobito u smislu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici iduće godine.

- Otvorit ćemo sve teme na globalnoj, europskoj i regionalnoj razini, kao i što možemo obavijestiti naše diplomate o postignućima na unutarnjem planu - dodao je premijer, a osvrnuo se i na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

 

- Smatramo da je taj dan dio politike njegovanja kulture povijesnoga sjećanja utvrđenog Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine - kazao je.

Vlada će raspraviti i prijedlog kandidata Republike Hrvatske za člana Europske komisije u razdoblju od 2019. do 2024. godine.

OTKLON O TOTALITARIZMA Plenković: Nužno je adekvatno suočavanje s prošlošću i obrazovanje mladih o zločinima

Ministar Horvat po pitanju Brodogradilišta 3. maja predlaže Vladi izdavanje kreditnih jamstva od strane države u iznosu do 150 milijuna kuna za deblokiranje računa te za dovršavanje radova koji su u završnoj fazi. Odluka je jednoglasno prihvaćena.

Ono što je najvažnije i čemu se teži i u kojem pravcu se vode razgovori, istaknuo je Plenković, jest da se promjeni struktura vlasništva, odnosno da se "pronađe pravi strateški partner koji bi dugoročno napravio i restrukturiranje i održivost ovog brodogradilišta".

Darko Horvat Darko Horvat 'Davanjem jamstava 3. maju želi se škveru omogućiti da sve brodove završi i isporuči'

Kako je ustvrdio premijer, to znači da bi budućnost 3. maja u svakom slučaju značila, barem u određenoj mjeri, i daljnje poslovanje Uljanika.

Također je jednoglasno prihvaćeno da je nova kandidatkinja za člana Europske komisije, u mandatnom razdoblju od 2019. do 2024. godine Dubravka Šuica.

- Dobro poznaje brojne europske teme i siguran sam da će biti kvalitetna kandidatkinja za budući kolegij Europske komisije - istaknuo je premijer. 

Plenković je rekao da će se razgovori o tome koji će resor pripasti kojem kandidatu za EK nastaviti u sljedeća dva tjedna.

Zdravko Marić Zdravko Marić: 'Jamstvo za 3. maj bit će do 150 milijuna kuna, odluka je uvjetna'

Ujedno je i podsjetio na nedavni posjet nove čelnice Komisije Ursule von der Leyen Hrvatskoj.

- Dala nam je čvrstu podršku za ulazak u šengensku zonu i uvođenje eura - istaknuo je. 

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Dingo:

    Opet kupovina glasova našim novcima. Bez modernizacije gubici hrvatske brodogradnje su isplativi samo političarima koji rade samo za svoje interese.

  • marijaqwer:

    Opet državna jamstva za mrtve tvrtke - dokle ????

  • simpatican.simap:

    koliko je samo Zakona prekršila Vlada oko brodogradilišta, oko isplata plaća, nitko ne zna tko je isplatio plaće , a firma bila debelo blokirana. Ukratko kupleraj na hrvatski način, nitko ne zna čemu jamstva, kad se ne zna jasna vizija ... prikaži još! i strategija oko brodogradnje. Još je zanimljivije da su suvlasnici banke, osiguravajuća društva i njih uopće ne zanimaju garancije, refinanciranja, najlakše je to prebaciti na porezne obveznike. Još jedno izvlačenje love. Zanimljivo bi bilo da svi ministri u Vladi za to jamstvo daju zabilježbu na svoju privatnu imovinu, da li bi onda to olako izglasali ? Lakše je s tuđim ku** po koprivama.