Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPOHALNA KOLEKCIJA U srijedu reprinti dva posebna izdanja, o smrti Tita i Tuđmana

Državnici koji su bili i suradnici i protivnici

22.06.2009.
u 17:57

Naša “Epohalna kolekcija” danas je prikazala broj iz 13. prosinca 1971. godine o ostavkama čelnika Hrvatskog proljeća.

Liječnici su učinili sve
U srijedu imamo dva reprinta, od 5. svibnja 1980. te od 11. prosinca 1999., posebna izdanja “Večernjaka” s crnim glavama zbog smrti predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita i predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Tito, čovjek koji je 35 godina bio na čelu socijalističke Jugoslavije, umro je u 88. godini. “I pored poduzimanja svih medicinskih mjera, postupno su se gasile sve funkcije, pa je predsjednik umro u 15.05 sati”, objavio je liječnički konzilij čije su priopćenja od siječanjskog dolaska Tita u ljubljansku bolnicu bila prva vijest svih medija. Uz tekstove o samoupravljanju i nesvrstanima, tu je i obavijest o sedmodnevnoj žalosti. Posebno izdanje o Tuđmanovoj smrti navodi da je umro sinoć u 23.15 sati. I Tuđmanov konzilij obavještava da su liječnici učinili sve, ali srce je stalo. U bolnici je bio od 1. studenoga. Tu je niz tekstova o zaslugama za neovisnost Hrvatske. Proglašena je trodnevna žalost.

Samo memorabilija
Reprinti nemaju “pritajene” namjere. Jednostavno, riječ je samo o memorabiliji, o odlasku dvojice državnika koji su snažno obilježili naše živote u državi u kojoj smo živjeli i u kojoj živimo, ma što mislili o njima. Od 1971. do 1980. bili su na suprotnim stranama, Tito je zatvarao Tuđmana. Ipak je i naredio “Tuđmanu ne pakovati”, a ni Tuđman nije dao da se mijenja ime Trgu maršala Tita. Uostalom, jedan od najmlađih Titovih generala dobar dio života bio je sa zapovjednikom na istoj strani.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije