Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA NAJAVE O NOVIM NAČINIMA UŠTEDE IZ SSSH ODGOVARAJU:

Državni i javni službenici pristat će na niže plaće, ali nakon 'kresanja' svih drugih

08.07.2009.
u 11:32

Tek što su iza sebe ostavili dugotrajna pregovaranja zaključena potpisivanjem Sporazuma o regulaciji i usklađivanju plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, radnici u tom sektoru uznemirili su se nakon što je stigla vijest kako najavljeni jesenski rebalans osim mirovina škarama zahvaća i njihova primanja.

- Sindikati uvijek pristaju na razgovor, a hoće li pristati na još jedno rezanje plaća i to samo naših - neće. Želimo raditi, želimo se dogovarati, ali za to je potrebna volja svih - ocijenila je Spomenka Avberšek, potpredsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za javne službe.

Avberšek je naglasila kako je potpisani Sporazum akt koji obvezuje obje strane.

- Još jedan teret? Mislim da nema šanse - ocijenila je Avberšek najave da se proračunske rupe krpaju sredstvima namijenjenima plaćama državnih i javnih službi.

- Ako je zemlja ne na koljenima, nego na podu, a svi zajedno trebamo rješavati problem, sindikati će ući u radnu obvezu zbog ozbiljnosti i težine situacije. Ne moramo čekati da se odmorimo do jeseni jer od čega ćemo se odmarati - komentirala je.

- Očekujemo da se sada sastanu svi socijalni partneri, da nas pozove nova premijerka i da se vidi što treba napraviti da se ide gore, a ne da se pada dolje uznemiravajući građane. Spremni smo raditi cijelo ljeto, a prvo što se u Hrvatskoj treba rješavati je nelikvidnost - drži predsjednica SSSH Ana Knežević ističući da su zbog toga poduzeća počela plaćati u bonovima i robi.

Treba se štedjeti i na drugim razinama, a ne samo na plaćama, smatra liderica SSSH. Poručila je i da je suludo davati udžbenike bez ikakva socijalnog kriterija iznoseći primjer sindikalista Marija Ivekovića koji ima sedmero djece i drugačijoj poziciji za nabavku udžbenika djece primjerice Ivića Pašalića.

- Ako se nešto ne poduzme ujesen, sindikati i sve nezadovoljne grupe trebaju izaći na ulice i tražiti Vladu nacionalnog spasa, koja će biti sastavljena od stručnjaka a ne partijskih poslušnika - pozvalo je čelništvo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.


Hrvatska ima preglomaznu lokalnu samoupravu

Srbija, koja je u pomoć pred gospodarskom krizom pozvala Međunarodni monetarni fond, dobila je oštru kritiku na preglomazan aparat lokalne samouprave koji broji 170 općina. Hrvatska koja je manja broji 426 općina, iznijela je Ana Knežević, predsjednica SSSH, pozivajući da se smanji njihov broj radi ušteda, od kojih se čak 326 financira sredstvima iz proračuna i nisu sposobne samostalno djelovati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije