Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štednja na bolesnima

Državna potrošnja u zdravstvu smanjena za čak 44 posto!

kbc osijek,bolnica,jozo kristek (1)
Davor Javorović/PIXSELL
04.07.2013.
u 13:31

Manja potrošnja u zdravstvu odrazila se na ponuditelje, posebno na one najveće, pa je pet najuspješnijih isporučitelja ugovorilo čak 57 posto manju vrijednost nego u 2011.

– Vrijednost ugovora u javnoj nabavi pala je za 44 posto – rezultat je istraživanja koje je provela tvrtka Briefing e-servisi, specijalizirana za praćenje i analizu javne nabave za opremanje bolnica i laboratorija. Analiza napravljena prema dostupnim podacima iz Elektroničkog oglasnika javne nabave otkriva da je država za opremanje bolnica i laboratorija u 2012. sklopila ugovore u čak 44 posto manjoj vrijednosti nego u 2011. pa je nakon dvije godine po prvi put zabilježen osjetniji učinak štednje u ovom segmentu zdravstva.

– Manja potrošnja u zdravstvu odrazila se na ponuditelje, posebno na one najveće, pa je pet najuspješnijih isporučitelja ugovorilo čak 57 posto manju vrijednost nego u 2011. Vrijednost ugovora prijašnjeg tržišnog lidera Medike pala je 77 posto. Obveznici javne nabave sklopili su u 2012. ugovore u vrijednosti od 1,119 milijardi kuna, uključivši i višegodišnje okvirne sporazume, prema 1,970 milijardi kuna vrijednosti ugovorenoj u 2011. i 1,966 milijardi u 2010. – navodi se u analizi.

– Uvođenje objedinjene javne nabave dijela najvećih ustanova u rujnu dodatno je utjecalo na osjetan pad broja naručitelja, prvi u tri godine, pa podaci o najvećim naručiteljima nisu sasvim usporedivi. KBC Zagreb bio je najveći naručitelj s ugovorenom vrijednošću od 209,4 milijuna kuna, nominalno 16 posto manje nego u 2011.Transparentnost javne nabave u zdravstvu povećana je sa 84 na 87 posto, a najveću vrijednost ugovora ostvario je Medical Intertrade, 73,1 milijun kuna, što je 58 posto manje nego u 2011. Medika je pak bila i najčešće birani ponuditelj, u 2012. sklopila je 243 ugovora. Na ugovore pet najvećih ponuditelja otpalo je 28,2 posto vrijednosti tržišta, dok je u 2011. njihov udjel bio čak 39 posto. Ukupno je na tržištu uspješno sudjelovalo 339 ponuditelja, prema 408 prethodne godine. To je ujedno i najmanji broj ponuditelja u posljednje četiri godine – priopćeno je iz Briefing e-servisa.

>>Zbog manjka novca prijeti smanjenje usluga u zdravstvu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije