Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVENCIJA

Državljanin Srbije ima simptome koronavirusa, odmah je stavljen u karantenu

Koronavirus u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.01.2020.
u 12:20

Kako je izjavio ministar zdravlja države Goa, Vishwajit Pratapsingh Rane, sredovječni srpski državljanin stigao je u Gou preko New Delhija te, kako je pokazivao simptome, odmah je stavljen u karantenu.

Srpski državljanin stavljen je u karantenu u saveznoj indijskoj državi Goa zbog sumnje da je zaražen koronavirusom. Naime, on je nedavno doputovao iz Kine u Indiju. Kako navode indijski mediji, još uvijek neimenovani srpski državljanin boravio je u Kini u gradu koji je 750 kilometra od Wuhana, epicentra epidemije. 

– Pokazuje simptome koronavirusa, poput suhog i bolnog grla. On je bio u kineskom gradu koji je udaljen oko 750 kilometara od Wuhana i pratimo njegovo stanje. Uzeli smo sve potrebne uzorke za analizu – objavili su indijski dužnosnici, prenosi Telegraf.

Kako je izjavio ministar zdravlja države Goa, Vishwajit Pratapsingh Rane, sredovječni srpski državljanin stigao je u Gou preko New Delhija te, kako je pokazivao simptome, odmah je stavljen u karantenu. 

Evakuacija

Ako ovaj slučaj bude potvrđen, to će biti prvi srpski državljanin koji je zaražen virusom. Naime, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić potvrdio je u srijedu da je jedan od državljana Srbije koji su zatražili evakuaciju iz kineskog grada Wuhana, središta zaraze koronavirusom, stigao u Beograd preko Moskve, prošao je liječničke kontrole i preglede, osjeća se dobro i nema simptome bolesti.

Državljanin Srbije, rekao je Dačić za TV Prva, vratio se u Beograd uz pomoć ministarstva vanjskih poslova koje mu je platilo kartu, ali je prethodno sam organizirao da iz Wuhana, prije nego što je grad blokiran, doputuje u Šangaj. Jedan od petero državljana Srbije koji su se zatekli u Wuhanu izjasnio se da želi ostati u tom gradu, dok se za ostalo troje čeka mogućnost evakuacije zajedno s državljanima Francuske.

Dačić je naveo kako sada nije lako evakuirati se iz tog grada, najteže pogođenog epidemijom koronavirusa, te da se ne može pojedinačno putovati do Šangaja ili bilo kojeg drugog kineskog grada jer je Wuhan sada praktički karantena. On je ocijenio da i u zemljama u koje se evakuiraju ljudi iz Wuhana moraju postojati i funkcionirati pouzdane mjere epidemiološke i zdravstvene zaštite.

Srbijanski ministar je sugerirao da "ne treba širiti paniku" i "nerealna očekivanja" o evakuiranju svih građana Srbije koji žive u Kini, s obzirom na to da u drugim gradovima nije proglašena izolacija niti je zabranjen javni promet. I četvero državljana Srbije koji su u utorak došli iz drugih područja Kine pod medicinskim su nadzorom zbog potencijalne opasnosti od zaraze koronavirusom, potvrdio je granični sanitarni inspektor Raša Milanov.

Tih četvero građana stiglo je u Srbiju iz kineskih gradova koji su od Wuhana, središta zaraze, udaljeni tisuću ili više kilometara, ali je i u njima virus također registriran pa su po dolasku u beogradsku zračnu luku pregledani, no nisu imali nikakve zdravstvene smetnje ni temperaturu.

Na temelju procedure Instituta "Milan Jovanović Batut", odlučeno je da ih se mora staviti pod nadzor.

Pod medicinskim nadzorom je i skupina turista iz Wuhana koji su, poslije proputovanja kroz Hrvatsku i BiH, stigli u Srbiju i na ulazu u zemlju podvrgnuti su uobičajenoj epidemiološkoj proceduri.

Predstavljene mjere prevencije širenja koronavirusa


 

Ključne riječi

Komentara 2

XA
xaron
22:50 29.01.2020.

Pa zna se po šta se dolazi u Gou. To nije nikakva tajna.

PR
predator57
12:49 29.01.2020.

Ajmo hrvatice nahrlite, u serbiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije