Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog ilegalnih migranata

Države EU na rubu svađe: Orban diže ogradu, Renzi prijeti vizama

Afghan immigrants land at a beach on the Greek island of Kos after crossing a portion of the south-eastern Aegean Sea between Turkey and Greece on a dinghy early May 27, 2015. Despite the bad weather at least a dingy with over thirty migrants made the dan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
17.06.2015.
u 10:00

Postojeći Schengenski sporazum ne treba mijenjati, već ga samo treba bolje primjenjivati, smatraju u Europskoj komisiji

Rasprave o tome trebaju li države EU otvoriti svoja vrata izbjeglicama i migrantima te koliko ih treba biti zbrinuto u kojoj državi i po kojim pravilima kulminirale su do točke u kojoj prerastaju u otvorenu svađu, a ni prijedlog Europske komisije o relokaciji 60 tisuća Sirijaca i Eritrejaca po čitavom EU nije naišao na dovoljno veliku podršku među ministrima unutarnjih poslova koji su jučer prvi put službeno raspravljali o tom prijedlogu. Sastanak Vijeća EU za unutarnje poslove odvijao se u dramatičnom kontekstu u kojemu je talijanski premijer Matteo Renzi javno zaprijetio da će Italija, ne bude li Vijeće EU prihvatilo Komisijin prijedlog, primijeniti "plan B" koji će "zaboljeti" mnoge u Europi, što su talijanski mediji preveli kao najavu davanja schengenske vize svakom migrantu koji ilegalno doplovi do Italije i koji s takvom vizom može otputovati dalje u sjevernije zemlje.

Pouka summita G7

Za Hrvatsku bi još dramatičnije mogle zvučati najave mađarske vlade da će ili sagraditi ogradu ili, kako je rekao premijer Viktor Orban, "potpuno zatvoriti" granicu sa Srbijom. Iako Hrvatska nije u schengenskoj zoni kao Mađarska, "zatvaranje" bi moglo navesti ilegalne migrante na balkanskoj ruti da u većem broju skreću prema Hrvatskoj.

Trideseta obljetnica potpisivanja Schengenskog sporazuma o stvaranju zone bez granica proslavljena je u petak prošlog tjedna, no u Njemačkoj sve više političara razmišlja o ponovnom uvođenju kontrola na granice. Ne stalnih kontrola, kao prije Schengena, ali ipak kontrola koje bi bile povremene. Za vrijeme nedavnog summita G7 u Bavarskoj, njemačka policija imala je pravo uvesti izvanredne mjere kontrole prometa na granici i u tjedan dana zabilježila je čak 10 tisuća ilegalnih prijelaza, javlja Deutsche Welle.

– Možemo samo zamisliti koliko ih ilegalno prelazi naše granice u ostali 51 tjedan u godini – napisao je bavarski ministar Markus Soeder u članku za tabloid Bild, naslovljenom "Europske otvorene granice moraju na testiranje".

No u Europskoj komisiji u Bruxellesu ne žele ni čuti o ponovnom uvođenju graničnih kontrola i smatraju da postojeći Schengenski sporazum ne treba mijenjati, već ga samo treba bolje primjenjivati.

Hrvatska kvota 1062

Komisija trenutačno pokušava osigurati dovoljnu većinu među 28 država članica u Vijeću EU za prolazak novog prijedloga o preseljenju 20 tisuća izbjeglica iz Sirije po čitavoj Europskoj uniji te o relokaciji još 40 tisuća tražitelja azila koji su doplovili do Italije i Grčke. U sklopu tog prijedloga Komisija je izračunala koliko bi svaka država trebala zbrinuti ljudi i u Hrvatsku bi ih, usvoji li se prijedlog, došlo 1062. Njemačka, Italija i Francuska podržavaju takav prijedlog Komisije, no praktički sve nove članice EU iz istočne i srednje Europe protive se ideji i ne žele da "kvote" budu obvezne, već na dobrovoljnoj osnovi. Španjolska i Portugal mlako reagiraju na prijedlog Komisije i još nije jasno hoće li glasati za ili protiv. Razlike u stavovima 28 država jučer su bile prevelike da bi odluka bila donesena na Vijeću za unutarnje poslove pa se očekuju daljnje rasprave o tome.

>> Orban razmišlja o zatvaranju granice sa Srbijom: Nepravedno je da nam šalju izbjeglice

>> Začuđuju izjave političara da bi nam 315 izbjeglica bilo previše

Foto: Alcatel

Komentara 14

Avatar nekakav
nekakav
10:52 17.06.2015.

mi nemamo stav. nikad ga nismo ni imali. po niti jednom pitanju. mi čekamo da nam veliki vele što ćemo 'odlučiti'. pa smo tako se našli na listi saveznika amerikanaca protiv sirije. a sad čekam oda vidimo kolko će name nam imigranata natovariti. već sam pisao, da te nesretnike trebaju zbrinuti (kako gadno zvuči ova riječ) oni koji su im uništili državu, sustav koji ih je hranio i pazio od ovakvih stvari zbog kojih sad bježe iz svoje zemlje. kako to da nisu sirijci bježali od tog 'zločestog' assada prije 4-5 godina? i zašto libijci nisu bježali iz libije za vrijeme pukovnika? sad kad su oslobođeni od svega i svačega, a najviše od nacionalnih bogatstva i sigurnosti, sad su problem kad dolaze u europu, k onima koji su ih učinili sirotinjom. mene fascinira činjenica da u jednoj francuskoj i italiji, koje su zagovarale i same sudjelovale u napadima na libiju, nema pokreta koji bi tražio odgovornost političara koji su napravili ovu glupost?

DU
Deleted user
16:08 17.06.2015.

Sto bi sad htjeli, na sva zvona su oglasili samo dodjite, primamo sve. Ovo jos nije nista, stotine tisuca cekaju na libijskim obalama...

RM
rmd3
12:53 17.06.2015.

Kolko najveci akupator i vodja svih ratova na ovom svijetu amer mora prihvatiti ove izbjeglice koje je stvorio svojim ratovanjem Afganistanu, Iraku,libiji,somaliji itd itd?Prvo zavade narode stvore ISIL stvore izbjeglice a europa nek ih zbrinjava , sve ameru fino isporučite ak more naftu cuclat dole i voditi ratove neka i izbjeglice zbrinjavaju, sve te ratobornije nacije koje imaju vojsku dole ala (Francuzima,Englezima,Talijanima)i znali su bonbardirat gradove i naftna polja po Iraku,afganistanu,libiji srušili ste rezime koji vam nisu pasali pod krinkom demokracije i gazenju ljudskih prava ,a šta vi sad radite tim ljudima nego još gore vraćate ih u onu smrt iz koje ste ih navodno spasili sramota svijetske politike mozete propagandu vrsit 100g preko svojih medija al ima nas koji ne pušimo ovo što nam servirate, i neobjašnjavat, još gore povijest koja je ne tako daleko bila, nismo svi zatucani kak bi vi voljeli da mi budemo .Amer i NATO su najodgovorniji za ovakav val izbjeglica u posljednjih 10g jer ovakve havarije se nisu desavale kad je libija i irak bili stabilne nacije.Pa vi mozete pisat da je Rus najodgovorniji za ovaj scenarij..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije