Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objava dugova

Država za lijekove farmaceutima dužna milijardu kuna

Marina Pulišić
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
19.06.2015.
u 16:23

Država ne plaća na vrijeme, a vrši pritisak na cijenu generičkih lijekova koji koštaju kao vrećica bombona, tvrde u HUP-u

Domaći proizvođači lijekova upozorili su da cijene domaćih generičkih lijekova država snižava "na cijenu vrećice bombona", a favoriziranjem uvezenih lijekova uništava sustav. Toj strateškoj grani gospodarstva država duguje milijardu kuna bez uračunatih kamata, a rokovi plaćanja iznose od 300 do 1000 dana.

Zato Udruga proizvođača lijekova HUP-a poziva državu da cijene lijekova određuje uz poštivanje farmakoekonomskih kriterija uopće, pa tako i pri određivanju referentnih cijena. Zahtijevaju javnu objavu dospjelih dugovanja i objavu ritma podmirivanja tih dugova. Hrvatska godišnje potroši oko 5,2 milijarde kuna na lijekove, a domaćim proizvođačima smanjuju se prihodi. Oni tvrde da je to pogrešan pristup pa su izračunali da će uštede na lijekovima od 190 milijuna kuna u budućnosti zatvoriti 790 radnih mjesta, a BDP smanjiti za 360 milijuna kuna.

Traže bolju poziciju pa tako predsjednica udruge Marina Pulišić zagovara prepoznavanje važnosti ove industrije koja zapošljava 4500 ljudi, a indirektno o njoj ovisi 10.000 ljudi.

Osam domaćih proizvođača lijekova Pliva, Belupo, JGL, Krka Farma, PharmaS, Farmal, Hospira Zagreb i Imunološki zavod godišnje ostvare 5,2 milijarde kuna prihoda, imaju dvije milijarde kuna investicija, a lani su uložili 270 milijuna eura. Državi su za doprinose i porez na dohodak platili 246 milijuna kuna.

>>Nisu pacijenti ti koji biraju lijekove, već ih biraju liječnici prema medicinskoj indikaciji'

>>Farmaceutske tvrtke na udaru: Posljednjih godina isplatile su više od 13 miilijardi dolara odšteta

Komentara 1

AN
antonelić
17:02 19.06.2015.

svaki građanin hrvatske godišnje potroši na domaće lijekove 1.160,00 kn ..... i to je prosjek ..... plus 232,00 kn na uvozne lijekove ..... plus 1.300,00 kn prosječno godišnje po stanovniku za bolnice ..... plus 90,00 kn za lječilišta .... to je 2.782,00 kn po stanovniku hrvatske ..... ako računamo da je u realnom sektoru zaposleno 450.000 stanovnika hrvatske onda je svaki "realni" djelatnik godišnje opterećen sa 27.820,00 kn za bolesne građane ......... ej , pa mi smo bolestan narod ..!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije