Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bezobrazluk

Država traži da vratim 400 kuna, a ne da mi mojih 4400 eura

'220910-cabuna-virovitica - Hrvatska - antun jagar sa suprugom, odlicjima i tuzbama za dug od 397,80 kuna  .Photo: Maja Santosi /PIXSELL'
'Maja Santosi/PIXSELL'
23.09.2010.
u 12:00

Za dug od 400 kuna, koji je nastao krivnjom državne administracije – a ne krivnjom branitelja, zaračunali su mu i kamatu od čak 200 kuna.

Da nije ozljeda iz Domovinskog rata i bolesti, Antun Jager (43) i danas bi živio od svoga rada, a ne od ratne invalidske mirovine koja mu je, nakon ratnog puta od 1991. do 2002. godine, do kada je nosio odoru, tek proljetos donijela mjesečni iznos od 3900 kuna.

Astronomska kamata

Do posljednjeg trena Jager nije želio ratnu mirovinu. Nakon što se "skinuo", kao razvojačeni branitelj jedva je nalazio posla, pa je njegova obitelj skromno živjela od dnevnica i jedva spajala kraj s krajem. Ni mirovina mu nije donijela olakšanje. Gotovo polovicu svaki mjesec izdvaja za plaćanje kredita za kućicu koju je, zajedno sa suprugom, u selu Cabuni nedaleko od Virovitice izgradio vlastitim rukama.

– Po rješenju ministarstva, mirovina mi je trebala iznositi 4500 kuna, ali taj iznos nikada nisam primio jer mi je, kao i drugim braniteljima, premijerka Kosor, umanjila primanja za 600 kuna – žali se Jager, pokazujući brojna priznanja i odličja kojima ga je hrvatska država nagradila za doprinos u oslobađanju domovine.

Od te iste države Jager nije dobio stan, jer, prema njegovim tvrdnjama, u Virovitici postoje samo veliki stanovi, za koje ne zadovoljava propisane uvjete.

No, zato mu je početkom rujna od Općinskog državnog odvjetništva u Virovitici, koje zastupa Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, stigao zahtjev za mirno rješavanje spora zbog njegovog duga državi u iznosu od 397,80 kuna, uvećanog za zakonsku kamatu po stopi od 14 posto, počevši od 5. svibnja ove godine.

Lažne ne diraju

Kao priznatom ratnom vojnom invalidu 8. skupine, sa 40 posto oštećenja organizma, država mu je sredinom prosinca ukinula isplatu 100 kuna posebnog mjesečnog dodatka, ali mu je taj dodatak isplaćivala još nekoliko mjeseci. Branitelj tvrdi kako do toga nije došlo njegovom krivnjom.

– U svibnju sam pozvan da vratim dug, a u rujnu mi je rečeno da za taj dug moram platiti i 200 kuna kamata! Proganjaju me kao da sam kakav lopov, a lažne invalide, kojih je samo u mome selu dvadesetak, nitko ne dira. Kada tražim isplatu 4400 eura braniteljskih dionica, kažu mi da donesem potvrdu da imam karcinom, pa ću biti u prioritetu – ogorčen je Jager.

Kazao je da će dug platiti kada država njemu isplati novac na koji ima pravo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije