Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREZNA U AKCIJI

Država se žuri napuniti proračun: U pola godine 17,7 milijuna kn poreznih kazni

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
30.07.2020.
u 23:45

Uz poreznike aktivirala se i policija, skida istekle registracije i naplaćuje kazne

Porezna i Carinska uprava izrekle su od 1. siječnja do 30. lipnja novčane kazne u iznosu od 17,72 milijuna kuna. Kroz to su razdoblje provele 3648 nadzora fiskalizacije i utvrdile nepravilnosti u 2401, što je 66 posto slučajeva.

- U provedenim postupcima utvrđene nepravilnosti se najčešće odnose na neizdavanje, odnosno nefiskaliziranje računa i neevidentiranje cjelokupnog prometa, nepotpune i netočne podatke o poslovnim prostorima, nefiskaliziranje izdanih računa u zakonskom roku, nepolaganje ostvarenog prometa na žiro-račun i slično - pojasnili su u Poreznoj upravi Ministarstva financija.

Kod poreznih obveznika kod kojih su utvrđene nepravilnosti poduzimaju, kažu, daljnje mjere sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Općem poreznom zakonu i drugim poreznim propisima. Poručuju da ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave na području cijele Hrvatske provjeravaju izdavanje računa u realnom vremenu putem mobitela, očevidom i provjerom primitaka, odnosno evidencijom o gotovinskom prometu.

Kako saznajemo od ugostitelja, posljednjih dana nadzorne su se aktivnosti intenzivirale, no da se država žuri napuniti proračun vidi se i po brojnim slučajevima naplate kazni za istekle registracije vozila; javljaju se vlasnici automobila koje su 14 dana nakon isteka registracije policajci čekali ispred kućnih vrata da se vrate s posla kako bi im s vozila skinuli registarsku oznaku i naplatili kaznu ili su ih "rotirkama" za isti prekršaj zaustavljali na cesti.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar našopanaguskamatejica
našopanaguskamatejica
00:16 31.07.2020.

Treba, treba i one koji su "nedodirljivi" pa misle da ih njihova "nedodirljivost" autorizira za neplaćanje poreza. Ti dugovi "nedodorljivih" idu u stotine i stotine milijuna. Taj novac isto državi treba - gospodo iz nedodorljive kaste.

DU
Deleted user
00:06 31.07.2020.

Što to vrijedi kada se ne smije dirati one koji najviše krše zakonske propise o radničkim pravima ? Dok su kazne legitimne ne vidim problem, ali ne sviđa mi se ideja da netko za sitnicu dobije desetke tisuća kuna penala, a drugi za velike stari ne može dobiti niti inspekciju u firmu.

DU
Deleted user
06:27 31.07.2020.

Zašto iznajmljivači garaža u Dalmaciji ne plaćaju pdv?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije