Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera dragulji

Država prodaje Zagorčeve nekretnine da namiri 40 mil kuna

vladimir zagorec
Goran Stanzl/PIXSELL
10.04.2010.
u 13:11

Pravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda obvezuje Zagorca da plati 39 milijuna kuna, koje je stekao na nezakonit način

Vladimir Zagorec, nekad najodlikovaniji hrvatski general, a sada pravomoćno osuđena osoba pred kojom je kazna od sedam godina zatvora, ostati će bez većine svojih zagrebačkih nekretnina. To je ono što se dade isčitati iz priopćenja obajvaljenog na stranicama Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u kojem se navodi da je ŽDO, kao zastupnik Republike Hrvatske, pokrenuo provođenje ovrhe nad Zagorčevim nekretninama.

Naime, protiv Zagorca se na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu vodi ovršni postupak jer ga pravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda obvezuje da plati 39 milijuna kuna, koje je stekao na nezakonit način. Uz taj iznos, Zagorec je morao platiti i 17.287 kuna sudskih troškova, a kako to nije učinio dobrovoljno u za to određenom roku, ŽDO je kao zastupnik države predložio da se nad Zagorčevim nekretninama provede ovrha te prodaja, kako bi se namirio taj iznos. ŽDO tako predlaže da se ovrha provede nad tri Zagorčeva stana u Ulici Pavla Hatzea površine 17,04 metara kvadratnih, 157 metara kavdratnih te 124 metra kavadratna. Nadalje, predlaže se ovrha i nad stanom i poslovnim prostorom u Ilici površine 109 metara kavadratnih odnosno 354,78 metra kvadratna te poslovnog prostora u Boškovićevoj ulici površine 145,90 metara kavadratnih. Riječ o Zagorčevoj imovini, koja je tijekom istrage i suđenja u slučaju dragulji bila blokirana po nalogu suda.

Zagorec se teretio da je zlorabio položaj i ovlasti jer je odlazeći iz MORH-a 2000. sa sobom odnio trobu sa draguljima vrijednim pet milijuna američkih dolara. Ti dragulji bili su polog koji mu je ostavio njemački trgovac oružjem Josef Rotchainer, kao svojevrsnu akontaciju za raketni sustav S-300.

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim je presjedao sudac Siniša Pleše, Zagorca je osudilo na sedam godina zatvora zbog zlouporebe položaja i ovlasti te ga je obvezalo da mora vratiti protupravno stečenih pet milijuna dolara, u kunskoj protuvrijednosti. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud, obvezavši Zagorca da u određenom roku u državni proračun uplati gotovo 40 milijuna kuna. Kako Zagorec to nije učinio, država se odlučila naplatiti ovrhom i prodajom njegovih nekretnina.

Ključne riječi

Komentara 24

OB
-obrisani-
14:41 10.04.2010.

karlo-dragane,...\"pametni\"..drzava oduzima Nedovrséne-Objekte i stanove u kojima On ne stanuje..., i ki je taj u Drazavi Hrvatskoj, koji cé to i opet pokrenuti, dovrsiti Javne gradjevine, koje je Zagorac zapocéja ??...mozda Cácíc´..Linic´...Mesicéva kcér...??..bas´san kurijozo :ki je za to sposoban, a da nije Lopov u Ovoj Drzavi ...\"mozda neka postenjacína iz serbije\"..??

CV
CENZURIRANO_VL
14:43 10.04.2010.

Leteći, nemoj skrivati Zagorca iza Tuđmana. Tuđmanova jedina greška je upravo to što se nije rješio takvih. \"Neki\" su se nakrali, a onda su poslje 2000. pustili da optužuju Tuđmana za njihove grijehe, jer najlakše je optužiti mrtvog čovjeka dok oni uživaju u milijunima. Činjenica je da je on svoje usluge dobro naplatio.

OB
-obrisani-
14:04 10.04.2010.

Koliko milijuna je general imao prije (90g.) nego sto se je poceo boriti za svoj narod ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije