Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVIZIJA Poslovanje ministarstava i državnih institucija na dnevnom redu Sabora

Država potrošila više od 100 milijuna kuna bez natječaja

22.01.2009.
u 20:29

Korisnici državnog proračuna, ministarstva i druge institucije, tijekom 2007. godine potrošili su više od sto milijuna kuna bez primjene propisanih postupaka Zakona o javnoj nabavi, stoji u izvješću Državne revizije koje je uvršteno u dnevni red sljedeće sjednice Sabora.

Zbog takvog trošenja i nekih drugih nepravilnosti čak 18 proračunskih korisnika dobilo je tzv. uvjetno mišljenje o svome poslovanju. Broj onih koji su u svome poslovanju bili “čisti” osjetno je manji – 12.

Ugovor iz 2002.
Ukupni rashodi za javnu nabavu svih korisnika proračuna iznosili su oko deset milijardi kuna, od čega je 1,2 milijarde provedeno uz primjenu članka 6. Zakona o javnoj nabavi, kojim su propisana izuzeća.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u 2007. godini za nabavu, radove i usluge potrošilo je nešto više od 265 milijuna kuna, a natječaj nije proveden za usluge čuvanja imovine i osoba u vrijednosti oko 750 tisuća kuna.

No, Ministarstvo se opravdalo da je ugovor za tu uslugu sklopljen 2002. godine u vrijeme kad je po rješenju Vlade bilo definirano kome treba povjeravati usluge čuvanja imovine i osoba. Tadašnji Zavod za školstvo, današnja Agencija za odgoj i obrazovanje u 2007. godini mimo natječaja ugovorila je smještaj sudionika trećeg seminara HNOS-a u iznosu od milijun i pol kuna.

Za recenziju 2 milijuna
Čak 10,2 milijuna kuna Ministarstvo prometa je potrošilo mimo Zakona o javnoj nabavi. Tako je raznim izvođačima radova platilo 6,4 milijuna kuna, za recenziju tehničke dokumentacije 2,1 milijun, te za usluge projektiranja i stručnog nadzora izgradnje škola 1,6 milijuna kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije