Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosta je čekanja

Država neće, ali Ogulin hoće - traže se partneri za Bjelolasicu

bjelolasica01_nnn_kar_12111
Večernji list
12.11.2010.
u 10:38

Prošle su četiri godine otkad je Vlada utemeljila Povjerenstvo za HOC. Od obećanih projekata i ulaganja 120 milijuna kuna - ništa. Zainteresiranih ima, među njima su i Talijani

Iako je Vlada osnovala Povjerenstvo za izgradnju kapitalnih objekata na Bjelolasici 2006. godine, od najavljene sportske dvorane s popratnim sadržajima, olimpijskog bazena i sustava zasnježivanja skijaških staza, odnosno, ulaganja oko 120 mil. kuna, zasad nema ništa, pa su Ogulinci odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Javnim pozivom za iskazivanje interesa, koji ostaje otvoren do kraja mjeseca, traže partnere koji su u HOC Bjelolasica spremni uložiti novac i od njega stvoriti savršeno mjesto za dolazak profesionalnih sportaša i ostalih posjetitelja.

– O broju zainteresiranih još ne možemo govoriti, a dosad pristigle ponude pokazuju da interesa ima. Kad zaključimo ovaj poziv zatražit ćemo obvezujuće ponude – kaže Željko Lipošćak, ravnatelj Javne ustanove HOC Vrelo.

Zainteresirani i Talijani
Napominje da je projekt uređenja Bjelolasice u katalogu projekata Vlade RH te da dosad pokazani interes - osim domaćih, za Bjelolasicu se zanimaju i mogući partneri iz Italije - budi nadu da bi se nešto moglo pokrenuti, a ovo mjesto, koje ima idealne uvjete da postane omiljeno turističko i sportsko odredište i domaćih i posjetitelja iz inozemstva, napokon napraviti značajan iskorak.

– Ne znamo kakav će biti rezultat poziva, ali čini se da, s obzirom na trenutačnu situaciju, jedino ovaj model javno-privatnog partnerstva može osigurati financiranje – smatra Ž. Lipošćak.

Druga šansa – fondovi
Ne bude li onih koji su spremni postati partneri Gradu, odnosno gradskom ViK-u te državi, tj. njenom poduzeću i javnoj ustanovi, pokušat će doći do novca iz europskih fondova. Treba riješiti vodoopskrbu i odvodnju za turističko naselje i lokalno stanovništvo, zasnježivanje koje bi skijašku sezonu produžilo na najmanje 75 dana, gradnju sportske dvorane 78x98 m, u kojoj bi bili bazeni za vaterpolo, rekreaciju i djecu, kao i brojni prateći sadržaji.

– Ako ne bude moguće ostvariti projekte željenim modelom javno-privatnog partnerstva, kad uđemo u EU zatražit ćemo novac iz europskih fondova. Te programe, koje ćemo kandidirati za nepovratna sredstva, pripremamo i imat ćemo ih spremne – kaže Željko Lipošćak.

Kompletan je projekt gospodarski iznimno važan za cijelo to područje.

Komentara 1

Avatar Glina74
Glina74
10:23 25.01.2011.

Javno -Privatno partnerstvo to ima samo u našoj državi inače nigdije na svijetu mi bi naše neradnike za direktore a koji privatnik bi dozvolio da mu se netko miješa u posao PLJUC samo ovakova ideja može nama pasti na pamet.pamet. neka mi netko pokaže koliko ima u Austriju državnih skijlaških hotela doči ču na Jelačićevt plac na uru i lajaču na mijesec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije