Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Država je vlasnik pa Grad ne smije ništa dirati

poloj
Ivica Galović/PIXELL
02.03.2010.
u 17:23

Zahvat cjelokupnog uklanjanja starog drveća i sadnje novih mladica ne iziskuje pretjerano velika sredstva. Prema procjenama riječ je o iznosu od 40.000 kuna, no problem predstavlja podatak da je stvarni vlasnik Poloja - nepoznat!

Poloj, omiljeno izletište Brođana, koji od proljeća do kasne jeseni gotovo svaki slobodni trenutak provode na riječnoj plaži okruženoj gustom šumom, ove bi godine mogao poprimiti sasvim drugi izgled. Stare topole zasađene još prije pola stoljeća počele su se masovno sušiti i odumirati, zbog čega nekontrolirano padaju na tlo pri jačem vjetru. Kako su rekreacijska područja Poloja, poput platoa za roštiljanje smještena upravo među stablima, bezazlen izlet u trenutku bi se mogao pretvoriti u tragediju.

– Stanje je katastrofalno, dosad su stradavali parkirani automobili i vikendice na koje su se stabla rušila, a samo je pitanje trenutka kad će nastradati netko od izletnika ili šetača. Topole su posađene još 1957., i to kao konzumno drvo za izradu paleta, a trebalo ih je posjeći još devedesetih godina prošloga stoljeća. Sada su ova stabla potpuno trula, a svaki malo jači vjetar ruši ih poput domina – kaže Branko Skoković, tajnik ekološke udruge Beuz.

Kako dodaje, od stotinjak stabala, najmanje sedamdeset ih je potpuno suho i mrtvo, a opasnost od nekontroliranog rušenja još je veća nakon zime jer se drveće nekoliko puta smrzlo po cijelom svom presjeku. Zahvat cjelokupnog uklanjanja starog drveća i sadnje novih mladica ne iziskuje pretjerano velika sredstva. Prema procjenama riječ je o iznosu od 40.000 kuna, no problem predstavlja podatak da je stvarni vlasnik Poloja - nepoznat! U zemljišnim knjigama kao vlasnik upisana je država, svoj dio imaju i sindikati, ali u stvarnosti osim Beuza, Poloj gotovo nitko i da ne održava. Ekološka udruga prije nekoliko dana podnijela je i kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog nemara te nepoduzimanja mjera da se ukloni opasnost za život i imovinu građana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije