Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odšteta

Država bivšem ročniku mora platiti 31.000 kuna jer mu se iskrivilo lice

vojarna
Foto: ilustracija
25.02.2016.
u 11:23

Ako je stanje tužitelja bilo tako uočljivo da je izazvalo zabrinutost liječnice sasvim je nelogično da takvo stanje nije bilo uočljivo tužiteljevu nadređenom prije pregleda" obrazložila je, među ostalim, u presudi sutkinja Irma Vladović

Država Josipu B. Iz Splita mora isplatiti 31.000 kuna jer je kao ročni vojnik prije 17 godina tijekom straže na Brijunima obolio od pareze facijalnog živca. Država će platiti i gotovo 40 tisuća kuna troškova postupka. Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Splitu, od tih 31 tisuću kuna šest tisuća odnosi se na duševne boli zbog smanjenja životnih aktivnosti, sedam tisuća kuna dobio je zbog naruženosti te 18 tisuća kuna zbog pretrpljenog straha.

"Dok sam kao ročnik stražario jedne dosta hladne noći u kojoj je puhao jak vjetar osjetio sam utrnuće lica, a ujutro sam primijetio u ogledalu svoj iskrivljeni izraz. Svi su primijetili da imam iskrivljeno lice i ostali ročnici su mi se rugali, ali su svi olako smatrali da će proći. Sutradan su već bili zabrinuti i ja sam o ovome obavijestio nadređenog koji mi je rekao da moram ići kod doktora, a što sam učinio čim sam dobio dopuštenje. Pregledala me je liječnica i poslala u Pulu u bolnicu gdje sam bio desetak dana, a zatim sam otišao kući na rehabilitaciju", rekao je pred sudom Josip B., piše Slobodnadalmacija, pojašnjavajući da su ročnici obnašali stražarsku dužnost tako da su 4 sata bili na straži, a zatim 8 sati bili slobodni.

Tadašnja liječnica postrojbe dr. Ružica Pavić Kevrić na suđenju je rekla da je slučaj pareze Josipa B. jedini u njezinoj praksi. Po njezinu mišljenju, on se ponašao neodgovorno prema zdravlju jer joj se zbog smetnji javio tek nakon šest dana od pojave simptoma, a kad ga je pitala gdje je bio do sada, odgovorio joj je da je bio za vikend kod kuće.

"Ono što je sudu nelogično iz iskaza svjedokinje jest kako nitko od tužiteljevih nadređenih nije uočio stanje tužitelja ako je ono stvarno toliko dugo trajalo i bilo tako zabrinjavajuće. Na ovo upućuje iskaz svjedokinje jer ona prvo navodi kako je tužitelja pitala kako je s takvom usnicom mogao piti i obavljati neke druge funkcije" da bi u drugom dijelu iskaza navela da je moguće da tužiteljev nadređeni nije primijetio ovu promjenu ako je "svatko zabavljen svojim poslom, kako to u životu biva". Ako je stanje tužitelja bilo tako uočljivo da je izazvalo zabrinutost liječnice sasvim je nelogično da takvo stanje nije bilo uočljivo tužiteljevu nadređenom prije pregleda" obrazložila je, među ostalim, u presudi sutkinja Irma Vladović.

>> Država obitelji nestalog civila mora isplatiti 600.000 kuna odštete

Komentara 2

Avatar Zoran Kociper
Zoran Kociper
12:52 25.02.2016.

Mene čudi samo jedno ,kako se presuda (nepravomoćna!) donsoi 17 godina nakon događaja?! Ne,naša je država doista slučajna,a pravosuđe i nemamo ,imamo lakrdiju od sudstva i sramotu od sudaca

LU
luftbrenzer
12:08 25.02.2016.

Koliko bi tek bivša JNA morala platiti Franji Tuđmanu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije