Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedan 3 milijuna

Drvni klaster gradi Centar kompetencija za slavonski hrast

klaster
Goran Ferbezar/PIXSELL
02.10.2013.
u 08:19

Projekt vrijedan 3 milijuna eura je uvršten među odabrane projekte od nacionalnog interesa pri hrvatskoj Vladi i Ministarstvu gospodarstva

U suradnji s Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST d.o.o., Šumarskim fakultetom iz Zagreba i drugim partnerima, Drvni klaster Vukovarsko-srijemske županije priprema projekt Centra kompetencija za slavonski hrast u kojemu će se izvoditi znanstveno-istraživačke, tehničke, tehnološke, marketinške i druge aktivnosti usmjerene prema razvoju drvnog sektora.

Projekt vrijedan 3 milijuna eura je uvršten među odabrane projekte od nacionalnog interesa pri hrvatskoj Vladi i Ministarstvu gospodarstva i priprema se za financiranje kroz Strukturne fondove Europske unije. Izgradnjom Centra stvorit će se uvjeti za prijavljivanje novih projekata usmjerenih na razvoj drvnog sektora i otvaranje novih radnih mjesta, kažu u Hrastu d.o.o.

- U suradnji s Hrastom proveli smo program SENET kroz koji smo analizirali tržište, stanje u drvnom sektoru, organizirali seminare i radionice s talijanskim stručnjacima i stručna putovanja u Italiju. Pri tom smo uočili nedostatke naše drvoprerađivačke industrije, a to su nedostatni kapaciteti za sušenje drveta, zastarjela tehnologija, nedovoljno poznavanje i praćenje novih tehnologija, niska razina finalizacije, nerazvijen sustav osiguranja kvalitete proizvoda i nizak udio istraživanja i razvoja. Zato smo odlučili izgraditi Centar kompetencija za slavonski hrast u kojemu će se izvoditi znanstveno-istraživačke, tehničke, tehnološke, marketinške i druge aktivnosti i članovima Klastera pružat ćemo usluge informiranja i promocije, edukacije, ispitivanja proizvodnje i kontrole kvalitete, a sve u svrhu povećanja konkurentnosti domaćih drvoprerađivača - kaže Mijo Ćošković, direktor Drvnog klastera koji okuplja 22 člana od čega su 19 drvoprerađivači koji zapošljavaju preko 1000 djelatnika i ostvaruju prihod od 300 milijuna kuna. U sklopu Centra će biti sušionica za drvo, kotlovnica na biomasu i fotonaponski kolektori za proizvodnju struje.

>> Vinkovačka Agencija za razvoj Hrast dobila 125 tisuća kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije