Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAS JAVNOG SERVISA

Društvo filmskih redatelja prekida suradnju s HRT-om

HRT
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.02.2019.
u 10:56

Iz društva poručuju da HRT "unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije..."

Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) izvijestilo je u četvrtak da prekida odnos i suradnju s HRT-om kako bi potakli spašavanje javnog servisa te se tako pridružuje udrugama civilnoga društva koje su izvijestile da do novinarskog prosvjeda 2. ožujka neće sudjelovati u HRT-ovom programu.

DHFR u priopćenju navodi kako tijekom Međunarodne konferencije o ženama u filmskoj industriji, koja se u njihovoj organizaciji održava 21. i 22. veljače, neće davati izjave HRT-u. Ovim prekidom odnosa pridružuju se udrugama civilnoga društva koje su izvijestile da do novinarskog prosvjeda 02. ožujka pod nazivom "Novinarstvo ne damo!" neće sudjelovati u programu HRT-a pojavljivanjem u njihovom studiju ni davanjem izjava.

- HRT sustavno unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije, ne proizvodi sadržaje za djecu i mlade, čineći tako neopisivu štetu audiovizualnoj industriji i hrvatskoj kulturi u cjelini - navodi se u priopćenju društva redatelja, koje zastupa mišljenje da treba prekinuti odnose i suradnju s HRT-om kako bi se potaklo spašavanje javnoga servisa.

Dodaju kako je javni servis sustav u kojem se javnim novcem potiču izvrsnost i neovisna produkcija kao najkvalitetniji i najekonomičniji način proizvodnje, gledateljima se nude raznoliki europski i drugi sadržaji, sustavno se brine o nacionalnoj audiovizualnoj baštini te kako HRT u ovom trenutku ne djeluje kao javni servis te ga najžurnije treba vratiti u zakonske okvire.

Milan Bandić u Jasenovcu

Ključne riječi

Komentara 5

BA
bakulušić
11:32 21.02.2019.

Bravo! Odlučili ljudi ulagati vlastita sredstva u vlastite projekte. Bit će Oskara. Još je potrebno da prekinu suradnju sa Ministarstvom kulture i odgurnu od sebe mrsku sisu, postat ćemo filmska velesila. Pa da!

Avatar rubinet
rubinet
11:59 21.02.2019.

Veliki blef!Te "nezavisne produkcije" ne mogu bez HTV. Ako su nezavine neka se samo financiraju.

DU
Deleted user
11:41 21.02.2019.

Samo naprijed. Bar ćemo se osloboditi negledljivog sadržaja i gostiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije