Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tamae Watanabe

Drugi put želi postati najstarija žena koja se popela na Everest

watanabe
AFP/Pixsell
17.04.2012.
u 16:03

– Ona je aktivna alpinistica, smatramo da je tjelesno i mentalno sposobna za uspon – rekao je Ang Tshering.

Prije 10 godina napisala je povijest, a sada je spremna to ponoviti i još jednom postati najstarija žena koja se popela na krov svijeta – 8848 metara visok Mount Everest. Tamae Watanabe, 73-godišnja planinarka iz Japana, već je okupila ekspediciju i, bez obzira na svoju dob, spremna je postaviti novi svjetski rekord.

– Ona je aktivna alpinistica, smatramo da je tjelesno i mentalno sposobna za uspon – rekao je Ang Tshering, predstavnik agencije Asian Trekking iz Nepala. Dodao je i da će Watanabe na svoj put krenuti s tibetanske strane planine. Pridružit će joj se japanski planinar i fotograf Noriyuki Muraguchi, a ovaj bi dvojac na cilj trebao stići između 10. i 12. svibnja. Hrabra Tamae Watanabe 16. svibnja 2002. postala je najstarija žena na vrhu Himalaje. Tako je srušila rekord Poljakinje Anne Czerwinske, koja je u trenutku uspona imala 50 godina. Nepalac Min Bahadur Sherchan i dalje drži muški rekord – on je 2008. postao najstariji muškarac na Everestu. Vrh svijeta osvojio je u dobi od 76 godina.

Po broju uspona sve nabrojene nadmašio je nepalski planinar Apa Sherpa (51), koji se na Everest dosad popeo 21 put. Zbog lakoće kojom se penje po surovoj Himalaji zovu ga i “superšerpa”. Dosad je 660 osoba uspjelo kročiti na najviši vrh svijeta, a prvi kojima je to uspjelo, 1953. godine, bili su Novozelanđanin Edmund Hillary i Nepalac Tenzing Norgay.

Više od pola stoljeća poslije Everest je obasjala olimpijska baklja upućena tamo u povodu Olimpijskih igara u Pekingu. Kina je uredila i 130 kilometara zemljane ceste od okruga Tingri do baznog planinarskog logora na 5300 metara kako bi olakšala pristup ekspedicijama. Na Everestu se od 2010. mogu koristiti i mobiteli, i to zahvaljujući 3G odašiljaču koji je na visini od 5200 metara postavio nepalski operator Ncell.

Bez obzira na velik broj uspješnih ekspedicija, Mount Everest za planirane predstavlja i veliku opasnost jer mnogi su na putu do njega ostavili i svoje živote. Najtragičnija je bila sezona 1996. godine kada je poginulo 15 osoba, od kojih je osmero život izgubilo u pokušaju silaska s vrha.

Svakoga travnja na put prema vrhu svijeta krene nekoliko stotina ljudi, ali mnogi odustanu znatno prije cilja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije