Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeme za požegu

Drugačijom rasvjetom štitit ćemo okoliš i uštedjeti 30 posto energije

smolčić i živković
Ljiljana Marić
17.07.2012.
u 13:18

Novac za nju većim se dijelom može dobiti iz programa IPA, a manji dio od Ministarstva zaštite okoliša. Nedopustivo je da u 2012. godini još uvijek imamo rasvjetnih žarulja sa živom, poručio je Smolčić

– Poznato je da višak svjetlosti negativno utječe na biljke, životinje i ljude. Međutim, po tom pitanju malo se čini, a može se učiniti mnogo ne samo na zaštiti nego i na uštedi novca. Primjer je za to javna rasvjeta – kazao je Nino Smolčić, predsjednik udruge Vrijeme je za Požegu na današnjoj konferenciji za novinare.

Postavljenjem ekonomski učinkovite rasvjete može se smanjiti potrošnja energije za 30 posto te donijeti uštedu gradskom proračunu. Marijan Živković, profesor u Tehničkoj školi, na primjeru Industrijske ulice u Požegi kazao je da se postavljanjem ekološki prihvatljive rasvjete može uštedjeti godišnje oko 23.500 kilovat sati električne energije, odnosno oko 25.000 kuna. Takva rasvjeta koja bi se isplatila u pet godina u okoliš bi izbacila i 12,5 tona manje ugljičnog dioksida (CO2).

Ono što je najvažnije, novac za postavljenja takve rasvjete ne bi trebao biti nikakav problem za gradski proračun. – Novac za nju se većim dijelom može dobiti iz IPA programa, a manji dio iz Ministarstva zaštite okoliša. Nedopustivo je da u 2012. godini još uvijek imamo rasvjetnih žarulja sa živom. Tražimo da se što hitnije one zamijene te da se zamijene sva rasvjetna tijela u obliku kugle koja su u nekim zemljama već danas zabranjena – poručio je Smolčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije