Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedna od najboljih poljoprivrednih škola

Dronovima snimaju 3D karte školskog vrta i detektiraju bolest biljaka

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/4
05.07.2023.
u 08:30

U 70-ak europskih projekata povukli su više od sedam milijuna eura. Uložili su u nove laboratorije, edukaciju nastavnika, kurikule...

Brodska Srednja škola Matije Antuna Reljkovića šampion je po korištenju novca iz fondova EU i prema mišljenju mnogih najbolja poljoprivredna škola u Hrvatskoj. Škola je provela niz europskih projekata čiji je cilj potaknuti modernu poljoprivredu u Slavoniji i pokazati svu raskoš gastronomske i turističke ponude toga kraja.

Mentor su regionalnim centrima kompetentnosti, nositelj oznaka Zdravlje iz vrta, Erasmus+ akreditacije i trajnog priznanja za najljepši školski vrt.

Vrhunski rezultati

Učenici su se ove godine na državnim natjecanjima okitili s jednom zlatnom i dvije srebrne medalje.

VEZANI ČLANCI: 

Jedan od dobitnika je i maturant Fabijan Marković, koji je osvojio drugo mjesto na natjecanju strukovnih škola u organskoj proizvodnji povrća u urbanim vrtovima. Fabijan je veliki zaljubljenik u povrtlarstvo i male životinje, a svoju budućnost vidi isključivo u poljoprivredi.

– Vrtlarenje mi je hobi, kutak za odmor i uživanje, a životinje su moja ljubav uz koju provodim gotovo sve svoje slobodno vrijeme. Mislim da mladi trebaju iskočiti iz okvira svakodnevice, odbaciti društvene norme i slijediti ono što vole – kaže Fabijan, koji ove godine planira upisati Agronomski fakultet u Osijeku.

Neka su zanimanja desetljećima ista, ali ne i u ovoj školi, koja je provela pravu malu revoluciju u obrazovanju. Prati trendove, potrebe tržišta i struke te svake godine uvodi nešto novo. Posebnu pozornost posvećuje povezivanju informatičkih tehnologija s poljoprivredom.

Prije nekoliko mjeseci učenici su u sklopu 35 tisuća eura vrijednog europskog projekta Geodron odradili stručnu praksu u Španjolskoj, gdje su se obučili za rukovanje dronom. Imaju dvije bespilotne letjelice, od kojih je jedna s multispektralnim kamerama, dva registrirana pilota i sve uvjete da na svojim prekrasnim parcelama rade tzv. vegetacijske indekse. Pomoću dronova snimat će 3D karte školskog vrta, regulirati prihranu i detektirati bolesti biljaka.

– Neki kažu da su dronovi tehnologija budućnosti. Ne, to je tehnologija sadašnjosti. Znači, kada naši učenici nakon završetka školovanja iziđu na tržište rada, većina kompanija kojima je stalo do dobro obavljenog posla već će imati dronove. Zato će im znanje koje ovdje steknu itekako koristiti – ističe Martin Tokić, nastavnik geodetskih strukovnih predmeta i voditelj projekta Geodron.

VEZANI ČLANCI: 

Svi učenici koji su za to zainteresirani, osposobljeni su da nakon završetka obrazovanja na svom obiteljskom gospodarstvu pokrenu bilo koji od poslova o kojima su učili u školi. Oni od nastavnika dobivaju znanja o cijelom proizvodnom procesu, od sjemena do gotovog proizvoda.

– Dosad smo većinu projekata radili u općeobrazovnom dijelu, ali Erasmus akreditacija koju smo ove godine ostvarili za idućih pet godina odnosi se na strukovno obrazovanje. To je još jedna poruka da jačamo struku – ističe ravnateljica škole Marija Tomić.

Srednja škola M. A. Reljkovića imala je svoj razvojni put i postigla vrhunske rezultate u strukovnom obrazovanju. U posljednjih petnaestak godina pod vodstvom bivšeg ravnatelja Vlade Prskala, kojeg je kasnije jednako uspješno zamijenila Marija Tomić, prometnuli su se u ponajbolju poljoprivrednu školu u Hrvatskoj.

Uspješno koriste fondove EU

Prije nekoliko godina dodijeljeno im je i laskavo priznanje – postali su centar kompetentnosti i mentor svim ostalim poljoprivrednim školama. Proveli su sedamdesetak europskih projekata, preko kojih su za opremanje i povećanje pedagoških standarda povukli više od 7 milijuna eura, najviše u Hrvatskoj, što nije uspjelo ni mnogim gradovima. Sve je to uloženo u školu. Otvoreni su novi programi, kurikuli, laboratoriji, edukacija nastavnika... Njihov najveći europski projekt je dva milijuna eura vrijedan Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Biotech.

U čemu je tajna uspješnog korištenja novca iz fondova EU?

– Tajna je rad, rad i rad! Okupili smo ekipu mladih ljudi koji vlastitim primjerom žele pokazati da im je stalo. Nekada čujemo komentare "čemu sve to, oni samo putuju?". Ja bih prvo provjerila tko to vodi 14 učenika u Sevillu i preuzima odgovornost za njih. Dakle, to je jedan strašan rad koji ničim nije valoriziran – istaknula je ravnateljica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije