Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija građana

Drniš: Prikupljeno više od 700 potpisa protiv spaljivanja otpada

\'otpad1_anp_sis_180111\'
Arhiva VL
25.01.2011.
u 13:27

Drniške udruge poručuju kako nemaju povjerenja u institucije čiji se čelnici smjenjuju i pritvaraju

DRNIŠ - Građani Drniša prikupili su dosad više od 700 potpisa protiv odredbi iz Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Šibensko-kninske županije za koje smatraju da dopuštaju spaljivanje opasnog otpada u pogonima drniškog poduzeća Girk Kalun.

Brojni Drnišani te članovi čak osam udruga, Pravna pomoć, Zvonimir, Organizacija za građanske inicijative, Liga protiv raka, Udruge žena sveti Roko, Emanuel i Udruga Žena, sastali su se kako bi ponovno upozorili na strahove i ogorčenost Drnišana jer se po njihovim spoznajama već dulje vrijeme u tom poduzeću spaljuje opasan otpad te kako će novim prijedlozima PP-a takvo što biti ozakonjeno.

Inače, takve tvrdnje je javno demantirao Ivica Barišić, predsjednik uprave Girk Kaluna, a o tome se oglasilo i mjerodavno ministarstvo priopćenjem.

- Inspekcija zaštite okoliša obavila je nadzor s vodopravnom inspekcijom, sanitarnom, elektroenergetskom, inspekcijom opreme pod tlakom i inspekcijom zaštite na radu nad postrojenjem tvrtke GIRK Kalun d.d. na lokaciji u Drnišu u dva navrata tijekom rujna 2009. i listopada 2010. godine. Utvrđene su manje nepravilnosti iz nadležnosti inspekcije opreme pod tlakom i inspekcije zaštite na radu. Ostale inspekcije nisu utvrdile kršenje zakona - izvijestila je glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Ipak, iz Ministarstva dodaju i kako drniška tvrtka "sukladno izdanim dozvolama može zbrinuti", među ostalim, i 12 tisuća tona otpadnih ulja te kako je "briga o otpadu i opasnom i neopasnom preduvjet da imamo čist zrak, čistu vodu i čisto tlo te da se bavimo ekoturizmom, ekopoljoprivredom i ostalim poželjnim djelatnostima".

Drniške udruge otvoreno upozoravaju kako u ovim trenucima i nemaju previše povjerenja u državne institucije čiji se čelnici iz dana u dan smjenjuju ili pritvaraju.

- Istina je da smo ratom poharani, siromašni i demografski opustošeni, zatvaranjem Općinskog i Prekršajnog suda izgubili smo i atribute administrativnog središta, no ne želimo da nas se truje i da se gradnjom spalionice opasnog otpada ugrožava naše zdravlje i zdravlje naše djece pod krinkom gospodarskog opstanka i razvoja drniškog kraja, a koji se temelji na održivom ruralnom razvoju čije su prednosti i snaga u očuvanju okoliša i prirodnih resursa - poručili su Drnišani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije