Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Dretar: Većinu građevnog materijala uvozimo, gotovo ništa nije proizvedeno u Hrvatskoj

Zagreb: Sjednica Sabora nastavljena slobodnom raspravom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
30.09.2020.
u 17:47

„Volio bih da na gradilište u Hrvatskoj dođe jedan kamion materijala proizvedenog recimo u Vinkovcima, da građevinska mehanizacija bude proizvedena u Čakovcu ili Gospiću, pa da naši radnici krenu raditi koristeći domaće građevne materijale no to nije slučaj", rekao je Dretar

Rasprava o izmjenama zakona o građevnim proizvodima radi usklađenja s uredbama EU-a potaknula je u srijedu saborskog zastupnika Domovinskog pokreta Davora Dretara da upozori kako Hrvatska građevni materijal uglavnom uvozi.

„Volio bih da na gradilište u Hrvatskoj dođe jedan kamion materijala proizvedenog recimo u Vinkovcima, da građevinska mehanizacija bude proizvedena u Čakovcu ili Gospiću, pa da naši radnici krenu raditi koristeći domaće građevne materijale no to nije slučaj", rekao je Dretar u raspravi u izmjenama zakona kojim se uređuje stavljanje na tržište građevnih proizvoda.

Dretar ističe kako Hrvatska proizvodi tek nešto malo građevnog materijala a ostatak uvozi. „Gotovo ništa nije proizvedeno u Hrvatskoj, ni šarafići, ni boje, ni lakovi, ni žbuka", rekao je i pozvao na kvalitetnije zakonske okvire kako bi se hrvatska proizvodnja „digla iz pepela”. 

>> VIDEO Imovinske kartice saborskih zastupnika

Anka Mrak Taritaš (GLAS) podupire zakonske izmjene i standardizaciju kvalitete građevinskih materijala jer, ističe, važno je kakvi se materijali ugrađuju u zgrade. Branko Bačić (HDZ) naglašava da navedene zakonske izmjene štite interese proizvođača građevinskih proizvoda u Hrvatskoj od proizvođača iz trećih država čiji proizvodi su često jeftiniji, nekvalitetniji i opasniji za zdravlje.

Izmjenama Zakona o građevnim proizvodima osigurat će se mjere za smanjenje nezakonitog stavljanja na tržište građevnih proizvoda iz neusklađenog područja, a s obzirom na utjecaj koji građevni proizvod može imati na zdravlje i život ljudi, životinja ili biljaka, zaštitu okoliša, te javnu sigurnost Hrvatske.

Komentara 4

RI
rimac444
21:15 30.09.2020.

Imamo previše parazita raznih Dretara tako da se nama ne isplati ništa proizvoditi, važnije nam je spašavati noćne klubove da se omladina ima gdje zabavljati i drogirati.

Avatar jambo
jambo
02:29 01.10.2020.

Dretar drug Nadana Vidosevica, vodio mu predsjednicku kampanju. Imovinski pokret!

Avatar Dara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca
18:40 30.09.2020.

Monty Python.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije