Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ako se ne stavi pod kontrolu'

Dramatično upozorenje: Koronavirusom moglo bi se zaraziti 60% svjetske populacije

Koronavirus u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.02.2020.
u 12:22

Prof. Gabriel Leung smatra da je glavni problem epidemije njezina raširenost te da je važno utvrditi jesu li mjere koje je Kina poduzela uspješne

Koronavirus mogao bi se proširiti na dvije trećine svjetskog stanovništva ako se ne stavi pod kontrolu, upozorio je vodeći epidemiolog iz Hong Konga prof. Gabriel Leung.

Izjavio je to nakon što je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije izjavio kako bi slučajevi pacijenata s koronavirusom koji nikada nisu posjetili Kinu mogli biti 'vrh ledenjaka'.

Profesor Leung kaže da je glavno pitanje otkriti veličinu i oblik tog ledenjaka, piše The Guardian. Većina stručnjaka, naime, smatra da jedna zaražena osoba virus može prenijeti na 2,5 drugih ljudi, a prema tome brzina širenja virusa je od 60 do 80 posto.

– 60 posto svjetske populacije je užasno velika brojka – rekao je Leung.

Čak i uz opću stopu mortaliteta od jedan posto, što je moguće ako se u obzir uzmu i blaži slučajevi, ukupni broj umrlih bio bi iznimno velik, smatra profesor Leung.

On će na stručnom sastanku u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi reći da je glavni problem epidemije njezina raširenost te da je važno utvrditi jesu li mjere koje je Kina poduzela uspješne. Ako jesu, tada bi ih trebale usvojiti i druge države.

Ključne riječi

Komentara 8

BE
Beskucnik
18:50 11.02.2020.

Sve sto pise guardian ,treba uzet kao laz ,mogucu laz ili mozebitnu istinu ,oni su na razini indexa ,a sigurno im kina predstavlja uzor drzave

FI
Fijaker13
12:44 11.02.2020.

Ipak ste mrvicu korektniji od kolega iz JLa koji su kondicional slobodnom interpretacijom doveli u "koronovirusom ĆE se zaraziti 60% populacije". Inače, malo papir i olovku u ruke (excel) pa prokomentirajte ili tražite nekoga da prokomentira podatke o svakodnevnom padu broja novozaraženih od 04.02.

IH
iron.hide.54966
12:38 11.02.2020.

I?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije