Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Početak kraja ili...

Drama u Radićevoj! Stare cijevi pucale, krater ‘progutao’ ulicu

vodovod
kristina štedul fabac/pixsell
15.02.2011.
u 17:52

Vodovodne cijevi u središtu grada ugrađene su 1914. do 1920. Ni ostale nisu puno mlađe pa kvarovi i gubici vode ne trebaju čuditi

Baš kad su, nakon devet sati traženja kvara, kopanja “kratera” dubokog oko tri i promjera četiri metra te popravka i zamjene cijelog spleta vodovodnih cijevi, jučer oko 16 sati radnici Vodovoda i kanalizacije krenuli zatrpavati ogromnu rupu na uglu Radićeve i Haulikove, voda je počela sukljati na drugom mjestu. Pukla je još jedna cijev, a radnici su ponovno prionuli poslu. Baš kao što su prošle godine to učinili 1413 puta. Toliko je, naime, Vodovod i kanalizacija, zabilježio puknuća cijevi.

Slaba je to utjeha bila stanovnicima Zvijezde, kojih je većina jučer, kraće ili duže, ostala suhih slavina.

– Ode Radićeva – zabrinuto su komentirali, gledajući u rupu veću od radnika u njoj.

U prvom navratu bez vode su bili zbog puknuća gusnate vodovodne cijevi, promjera 150 Ø. Potrajalo je dok je otkriveno gdje je kvar jer voda nije izbijala na površinu zemlje, već otjecala u nju.

 – Pregledavali smo od šahta do šahta dok nismo utvrdili gdje je kvar. Radilo se o kompliciranim lomovima i to na čvorištu pa je trebalo puno novih elemenata za sanaciju tog kvara – rekao nam je Josip Vlašić, voditelj tehničkog sektora u ViK-u.

– Drugi put pukla je cijev iz Haulikove, treći put iz Radićeve. Nadamo se da prema četvrtom kraku neće. Popravit ćemo mi to – dodao je.

 Ispod karlovačkih ulica prolazi oko 600 kilometara vodovodnih cijevi. Neke od njih, kao u Radićevoj, su iz 1914. i 1920., većina je, ipak, nešto mlađa, a samo 23% cijevi ugrađeno prije manje od tri desetljeća. Ne treba onda čuditi i što zamalo polovica vode iz cijevi završi u zemlji, a ne u slavinama – gubici vode su 46 posto!

Ključne riječi

Komentara 4

VI
Vito
07:04 16.02.2011.

Ne treba onda čuditi i što zamalo polovica vode iz cijevi završi u zemlji, a ne u slavinama – gubici vode su 46 posto! Zanimljiovo je to. U Zagrebu se isto postotak izgubljene vode kreće oko 40 %. Čak je je gradonačelnik dobio novac za sanaciju tog postotka. A što je s tim novcima napravio? Potrošio ih za povrat duga i nikom ništa. Je ta voda stvarno pogodna za malverzacije bez kazni.

Avatar ivek
ivek
09:43 16.02.2011.

aj me -- sto je lipo biti politicar.. za sav lopovluk osudit nekog treceg

AN
antic
09:46 16.02.2011.

Au.. a fotka, iznad dopisništva večernjaka. to se zove istraživačko novinarstvo glednem kroz prozor, gledam gledam, gle rupa, evo drame

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije