Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRES U BOLNICAMA

Drama u KBC-u Sestre milosrdnice: Operacijski stol zaljuljao se usred složene operacije oka

Foto: Pixsell
1/11
30.12.2020.
u 23:38

Dio zagrebačkih bolnica nakratko je evakuiran, no kako štete od potresa nisu velike brzo su prihvatile i ozlijeđene i pacijente iz stradale sisačke bolnice

Potres jačine 6.3 Richtera čiji je epicentar bio u Petrinji prisilio je zagrebačke bolnice da nakratko evakuiraju svoje pacijente. Dio bolnica koje su oštećene u zagrebačkom potresu 22. ožujka, jučer su pretrpjele nova oštećenja, no srećom nema ozlijeđenih. U prvim minutama nakon udara, evakuirani su tako pacijenti iz KBC-a Rebro, bolnice Sveti duh, KBC-a Sestre milosrdnice te Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj gdje je oštećen stari dio bolnice. Sva djeca su na vrijeme zbrinuta, a neko vrijeme su provela na srednjoškolskom igralištu preko puta bolnice te su potom vraćena u objekt pedijatrije koji je statički sigurniji.

Nakon nekog vremena, evakuirani pacijenti i drugih zagrebačkih bolnica vraćeni su na bolničko liječenje, a dio ih je otpušten na kućnu njegu. Nije bilo vremena za paniku U potresu je stradao i KBC Sestre milosrdnice. Manja oštećenja pretrpjela je zgrada kirurgije te oftalmološka ambulanta, kazao nam je dr. Davor Vagić, savjetnik za stručna pitanja ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice.

– Nešto stropova je oštećeno u zgradi kirurgije, no sve ostalo je u funkciji. Dovodi plinova rade, intenzivne rade, operacijske sale su u funkciji, sve funkcionira. Dio ekipa je na stand by-u, a kolege se i same javljaju, solidarnost je opet na djelu, a svi smo u mislima i srcima s ekipom na terenu u Sisačko-moslavačkoj županiji i molimo Boga da bude što manje stradalih – kazao je dr. Vagić pokazujući nam oštećenja pred operacijskom salom kirurgije koja su vrlo brzo sanirana.

Sala, dodaje, mora biti u pripravnosti jer u Vinogradsku pristižu i pacijenti iz teško oštećene bolnice u Sisku gdje je jučer ravnatelj KBC-a Mario Zovak na kirurgiji pomagao kolegama.

>> VIDEO Evakuacija bolesnika nakon potresa u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu

– Treslo se izuzetno jako, ljudi su izašli van, moram priznati da je bilo ozbiljno, no nismo dozvolili da nas uhvati panika. Izvukli smo pacijente, a rodilje i žene s malom djecom smjestili u montažne objekte koji su sigurni. Potom smo provjerili situaciju i uvidjeli da se radi o manjim oštećenjima pa smo odlučili pripremiti bolnicu za mogući prihvat pacijenata iz Sisačko moslavačke županije. Naša klinika za traumatologiju dignuta je na nivo pripadnosti, koordiniramo se s hitnim službama iz te županije – iznosi dr. Vagić.

Dodaje i da je u Zagreb poslano 20 covid pacijenata iz sisačke bolnice. Njih deset smješteno je u Covid centru zagrebačke Arene, a drugih deset prihvatio je Covid odjel KB Dubrava. Ozlijeđene u potresu te pacijente sisačke bolnice primat će i KBC Rebro, Traumatološka bolnica i KB Dubrava, kazao nam je dr.Vagić. Spašavali oko pacijentice Prvi pacijenti iz Siska u KBC Sestre milosrdnice pristigli su jučer oko 16 sati, a radilo se o pacijentima s bolničkog liječenja iz sisačke bolnice. U potesu je popucala i zgrada oftalmologije, a strahuje se da bi ju novi udar mogao dokrajčiti. Pred oftalmologijom smo zatekli potreseno osoblje. Jednu liječnicu s kojom smo razgovarali, potres je zadesio usred složene operacije oka.

>> VIDEO Osoblje i pacijenti bolnice na Svetom duhu nakon potresa

– Operirali smo gospođu koja je slijepa na jedno oko i spašavali smo joj vid na drugom. U prvoj trećini dugotrajne operacije u jednom trenutku, sve se počelo tresti. Tresla se i pacijentica i stol na kojem smo operirali. Ona se pokušala ustati, a ispred oka joj je bio mikroskop koji se isto počeo ljuljati. Srećom, zaustavili smo je, no mogla je ostati bez oba oka. Kad je stalo, tim i ja uspjeli smo se sabrati, sanirati oko i izaći van. Nadam se da ćemo operaciju uspjeti završiti jer operacija nije još gotova – u dahu nam je kazala oftalmologinja.

Pred KBC-om Sestre milosrdnice zatekli smo umirovljenicu Irenu Pavlović. Ona je jučer primljena u bolnicu na operaciju ugradnje katetera za dijalizu, no istog dana je otpuštena kući kako bi se oslobodio prostor za prihvat težih slučajeva iz Petrinje i Siska. – Jako sam se uplašila. Još uvijek mi koljena klecaju. Bila sam u sobi kada se počelo tresti. Izašli smo i sat vremena proveli u dvorištu, a potom smo se vratili u sobe. Došao je glavni liječnik koji nam je rekao da prema nalogu Stožera moraju otpustiti sve nehitne i neoperirane pacijente pa idem kući. Nadam se da u Petrinji nema jako puno ranjenih – rekla nam je umirovljenica.

Hitna pomoć u Zagrebu je nakon potresa imala osam intervencija, kazao je prof. Željko Roić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

– Uglavnom su to bile lakše ozljede zadobivene od pada raznih predmeta po kući, udarci, natučenja, posjekotine, ali i psihička stanja koja su zahtijevala liječničku pomoć – rekao nam je prof. Rašić. Zagrebačka Hitna pomoć poslala je svojih 12 timova u Sisak i Petrinju kao ispomoć za zbrinjavanje stradalih čiji broj iz sata u sat sve više raste.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije