Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevezena u split

Drama u helikopteru! Članovi posade reanimirali bebu

beba (1)
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
18.09.2013.
u 11:06

Nasreću, u pratnji su bili liječnica i medicinska sestra, a pomoć pri reanimaciji pružio im je i tehničar, član posade helikoptera

Posada hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja je jutros iz Dubrovnika vozila prerano rođenu bebu doživjela je pravu dramu iznad Bračkog kanala. Naime, beba koja se prerano rodila na Mljetu te je odatle prevezena u dubrovačku bolnicu, a potom je pozvan i helikopter da preveze dijete u splitski KBC, prestala je davati znakove života posljednjih pet minuta leta.

Nasreću, u pratnji su bili liječnica i medicinska sestra, a pomoć pri reanimaciji pružio im je i tehničar. Beba je u 10.30 sati prevezena u splitski KBC.

Riječ je o prijevremenom porodu dječaka s Mljeta koji je rođen jučer u dubrovačkoj bolnici te je zbog potreba hitnog zbrinjavanja prevezen helikopterom Mi-8 MTV do splitske bolnice na Firulama. O zahtjevnosti akcije spašavanja govori i podatak da su tijekom leta medicinski tim koji je bio u pratnji i tehničar letač posade iznad Brača bebu reanimirali i uspjeli joj spasiti život te je dalje zbrinuti u splitskoj bolnici.

U posadi eskadrile transportnih helikoptera bili su kapetan satnik Ante Siniša Kozina, kopilot poručnik Filip Petrinjak te tehničari letači natporučnik Božo Kuduz i narednik Boris Melvan.

U ovoj godini helikopterske posade iz Divulja prevezle su 20 trudnica koje su počele rađati dok je jedna od njih i rodila dječaka u helikopteru HRZ-a i PZO-a iznad Bračkog kanala, doznaje se iz MORH-a.

– Bio je ovo 383. pacijent u ovoj godini kojeg su helikopterske posade HRZ-a i PZO-a zračnim putem prevezle do Kliničke bolnice Split i drugih medicinskih ustanova u RH. Sveukupno je ETH od 2005. godine do 15. rujna 2013. prevezla oko 3200 pacijenata (odgovara broju stanovnika Opuzena, odnosno sveukupnom kapacitetu bolničkih kreveta KBC-a Split , KB-a Dubrava i Opće bolnice Zadar), poručuju iz MORH-a.

>> 'Bio sam pilot u obrani zemlje, ali ovako se nikad nisam osjećao'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije