Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE BITKE ZA POMORSKU NADMOĆ

Drama oko morskih prolaza dio je velike geopolitičke igre: Sukobljavaju se interesi najvećih sila na planetu

29.01.2024.
u 21:20

Sve više raste važnost Sueskog i Panamskog kanala, Malajskog prolaza, Bospora, Dardanela, Hormuškog tjesnaca te Bab el-Mandeba. Mnogi su od ovih morskih prolaza ključni za odvijanje globalne trgovine, a neki su presudni zbog vojne i strateške prednosti koju daju onima koji ih kontroliraju.

Komentara 6

TU
TutoBruto
01:31 30.01.2024.

Sukob Kine i SAD je oko kontrole Juznog Kineskog mora cijom kontrolom se kontrolira jedna od najvaznijih ako ne i najvaznijih trgovackih ruta morem iz Kine prema Europi, Africi, te zapadnoj Aziji. Zbog toga je Tajvan izuzetno vazan. Amerikanci kontrolirajuci tim morem mogu kada god zele unistiti Kinu stavljajuci blokadu u tome moru svojom mornaricom. Libanon Palestina Huti, to su sve produzene ruke Irana koji pokusava zajedno sa Rusijom uzrokovati vise svijetskih zarista kako bi oslabili SAD misleci da ne cs moci djelovati na vise mjesta odjednom. Samo..prevarili su se..SAD je jos uvijek i biti ce svijetska velesila. Sposobno si voditi rat na vise mjesta od jednom i to protiv vise drzava velicine Rusije i Irana i Kine. Imaju vise nosaca aviona nego sve te zemlje zajedno. Tko vlada morem vlada svijetom. Prvo Rim pa UK pa USA.

HO
homofobic
07:49 30.01.2024.

Naka se oni sto propadaju vec 80 godina naljute pa investiraju u Indiju i Zapadnu Afriku kao sto su investirali u Kinu prije 40 godina i plovni putevi iz Kine nece biti vazni niti kumicama "na oplacu?!

Avatar Idler
Idler
22:19 29.01.2024.

Ti prolazi su odnavek važni al obrnuto, zatopljenjem im važnost polahke pada jer je sjeverni plovni put otvoren i dalko kraći za trgovinu. Ovi južni bitan je još sam porad nafte ! Cjevovodi kaj se planiraju zgradit od Perzijskeg zaljeva prema Mediteranu bitno im budeju smanjili važnost !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije