Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDEO

Poljaci na Visu isplovili u 4 ujutro po orkanskoj buri: Pogledajte akciju spašavanja

Screenshot
10.10.2021.
u 09:02

Posada katamarana krenula je po jakoj buri iz Visa za Pirovac, a u visini Rogoznice im se ugasio motor, pa je skiper odlučio dignuti jedro i ići za Opat, otok u Kornatima.

Sedmero Poljaka u petak navečer je po orkanskoj buri i visokim valovima spasila posada Lučke kapetanije Šibenik. Visoki valovi i jak vjetar odnijeli su njihov katamaran više od 10 nautičkih milja na pučinu, prema sredini Jadrana. Posada katamarana krenula je po jakoj buri iz Visa za Pirovac, a u visini Rogoznice im se ugasio motor, pa je skiper odlučio dignuti jedro i ići za Opat, otok u Kornatima.

"Ovo je sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu, a radim ga već 18 godina", rekao je zapovjednik m/b Šibenik Saša Jurat za Morski.hr.

Ni glavno jedro nije bilo u finkciji, već samo genova, a sve se događalo 7 Nm jugozapadno od otoka Žirja.

Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku bili 3 do 4 metra visoki, a bilo je i vjetra 6-7 bofora.

Dva puta je pokušao upaliti neispravan motor, ali se palio alarm, vjerojatno zbog neispravnog hlađenja motora. Nije bilo druge i posada je s te pozicije uputila poziv za pogibelj: „Mayday, mayday, mayday!“.

"Na plovilu je bilo 7 osoba poljske nacionalnosti i u 19.04 sati došla je obavijest o brodici u pogibelji. Pet minuta nakon poziva, isplovio je brod Šibenik prema poziciji unesrećenih. Pronađeni su u 21.00 sat i 20 minuta smo ih pokušali uhvatiti, te nam je to napokon i uspjelo, pa smo ih oko 21.30 sati uhvatili u tegalj prema marini Piškera na Kornatima, gdje smo ih uspješno i privezali", rekao je Jurat za Morski.hr i naglasio da su svi članovi posade katamarana dobro, ali uz psihičke traume koje je događaj ostavio na poljskoj posadi.

Brod će uz pomoć charter kompanije i Lučke kapetanije biti prepraćen na kopno, jer je zadobio manje ogrebotine, ali srećom bez većih oštećenja.

Samo dan prije ova ista posada broda Šibenik je spašavala jedrilicu sa tri mađarska državljanina ispod Žirja, a jednu teško ozlijeđenu osobu su sigurno doveli do kopna, gdje su je preuzela kola hitne medicinske pomoći.

Ključne riječi

Komentara 23

OL
oLo
09:29 10.10.2021.

Stvarno svašta, zna se da nevrijeme, jaka bura i oni moraju isploviti.

KR
Krud
10:20 10.10.2021.

Koji su rezultati alkotesta?

DI
dino85
10:22 10.10.2021.

Ni prvi ni zadnji Poljaci koji mjere svoje snage s moren, oni su po tome već poznati. Ja bi rekao : Spasiti, dotegliti, naplatiti i to masno da se čuje i šire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije