Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljan

Završila drama: Vatrogasci spustili azilanta koji je prijetio da će se baciti

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/34
14.07.2017.
u 16:09

"Riječ je o izrazito pristojnom, mirnom i razumnom čovjeku"

Prava drama odvijala se oko 12 sati kod hotela Porin u zagrebačkom naselju Dugave. Azilant (51) iz Iraka s užetom se oko 12 sati popeo na rasvjetni stup, prijeteći da će se ubiti. Motiv za takav čin, kako se moglo čuti, je nezadovoljstvo njegovim statusom.

U hotelu Porin 51-godišnjak boravi oko godinu dana, a još nije dobio rješenje o azilu. Policija je dojavu o događaju dobila oko 12 sati, a na mjesto događaja osim policajca, stigli su i vatrogasci te pregovarač specijalne policije. Nakon dva i pol sata drame i pregovora, u 14.40, 51-godišnjak se uz pomoć vatrogasaca spustio s rasvjetnog stupa. Prevezen je u bolnicu, kako bi liječnici procijenili njegovo stanje, a potom će biti vraćen u hotel Porin.

- Kako Hrvatski Crveni križ u prihvatilištu provodi psihosocijalnu podršku koja uključuje individualne i grupne razgovore, naše su kolege i s njime razgovarali. Kazali su da je riječ o izrazito pristojnom, mirnom i razumnom čovjeku te da ništa nije ukazivalo na to da će napraviti ono što je jučer napravio. Što je bio okidač, ne znamo i ne želimo nagađati, ali nešto ga je očito nagnalo na takav čin - istaknula je Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa.

Iz MUP-a javljaju da su trenutno 572 zahtjeva za međunarodnu zaštitu u postupku rješavanja, dok je u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu smještena 531 osoba.

"Tijekom protekle godine veliki broj državljana treće zemlje je istodobno zatražio međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, što je utjecalo na vrijeme potrebno za provođenje postupka i donošenje odluka o njihovim zahtjevima, no odluke se donose u rokovima propisanim Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti („Narodne novine“, broj: 70/15). Ovdje je potrebno naglasiti da se zahtjevi preispituju individualno. U ovom trenutku nismo u mogućnosti govoriti o motivima, kao niti drugim detaljima ovog događaja. Radi se o osobi koja je podnijela zahtjev za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, ali odluka u njegovom slučaju još nije donijeta. Policija u ovakvim situacijama, u kojima osoba prijeti samoozljeđivanjem, pristupa s dužnim oprezom te situaciju nastoji riješiti dogovorom odnosno pregovorima s tom osobom", navodi MUP.

Komentara 52

KR
krka
13:36 14.07.2017.

i nemoj zaboraviti na poklič: alahu akbar, sretan put, djevice čekaju u redu !!!!!

DU
Deleted user
13:33 14.07.2017.

Koje levantinske fore, to neka radi u Stotcholmu ili nekoj drugoj " naprednoj " zemlji. Evo, kao porezni obveznik platit cu trosak užeta ukoliko ga je maznuo u Porinu. Časna rijeć. Otići ću na recepciju Porina i pitati " koliko košta uže ? " ne šalim se. Pozdrav.

Avatar ohjooj
ohjooj
13:37 14.07.2017.

Čekaj stavio uže, a bacit će se? Čemu uže? Može se samo baciti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije