Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zubić 'upao' u pluća

Drago Prgomet skratio godišnji da bi spasio dijete

drago prgomet i zubić
Foto: Pixsell i KBC Rebro
1/3
22.07.2013.
u 13:20

Dijete je aspiriralo mliječni zubić. To se zaista rijetko događa, ispričao je za Večernji list liječnik Drago Prgomet

Zbog otežanog disanja šestogodišnjeg djeteta koje je hospitalizirano na Rebru, napravljene su pretrage koje su otkrile nešto zaista rijetko. Dijete je aspiriralo mliječni zubić. To se zaista rijetko događa, ispričao je za Večernji list liječnik Drago Prgomet koji se vratio s godišnjeg odmora da bi izveo zahvat i uklonio zubić koji je prijetio ozbiljnijim problemima. 

U takvim situacijama je predmet potrebno odstraniti jer u suprotnom može doći do upale pluća, prestanka disanja na jedno plućno krilo. Strano tijelo u takvim situacijama obično se pokušava ukloniti kroz usnu šupljinu, grkljan, dušnik i bronhe, a ako se to pokaže bez rezultata, onda pacijentu "prijeti" operacija izvana kroz prsni koš, objašnjava nam Prgomet.

- Odlučili smo se za prvu varijantu u ovom slučaju. Problem je bio u tome što je zubić bio vrlo duboko smješten u dio bronha koji nema hrskavicu nego samo mišićne niti, tako da je zub zauzimao cijeli lumen, cijelu površinu tog malog bronha. Teško je primiti hvataljkom to strano tijelo u tom slučaju. Kolege su to pokušale napraviti odmah u četvrtak kada se to dogodilo, no nije im odmah uspjelo pa sam se ja vratio s godišnjeg odmora, rekao je Prgomet. Okupljen je cijeli tim koji je sudjelovao u sat i pol vremena dugom postupku vađenja zubića.

- Ovo je jedan od slučajeva koji jako podiže adrenalin, jako je teško s malom hvataljkom od tek 2,3 ili 4 milimetra hvatati strano tijelo. Ali sve je prošlo u redu, zadovoljan je liječnik.

Cijeli slučaj dogodio se u srijedu, a današnji zahvat oslobodio je dijete "zapelog" zubića.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije