Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužen za ratni zločin

Kapetan Dragan još jednom odgodio potvrđivanje optužnice

Županijski sud u Splitu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
18.04.2016.
u 14:28

Romac: Na sjednici je odlučeno da se policijske službene zabilješke koje postoje u spisu izdvoje jer se na njima ne može temeljiti sudska odluka

Draganu Vasiljkoviću, odnosno zloglasnom "kapetanu Draganu", ne žuri se s početkom suđenja za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Kninu, Benkovcu i Glini na za vrijeme Domovinskog rata. Još je jednom odgodio donošenje odluke o potvrdi optužnice koju se očekivalo da će u ponedjeljak donijeti Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu.

– Na sjednici je odlučeno da se policijske službene zabilješke koje postoje u spisu izdvoje jer se na njima ne može temeljiti sudska odluka. Okrivljenik je najavio da će se žaliti na tu odluku, a o žalbi treba odlučivati Vrhovni sud. Do tada je sjednica optužnog vijeća odgođena – izjavio je Damir Romac, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Vasiljković je već jednom uspio odgoditi sjednicu optužnog vijeća. Tražio je da mu se suđenje iz Splita izmjesti u Zagreb ili Rijeku. Taj zahtjev mu je odbijen. U srijedu će izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda odlučivati o produljenju pritvora. Na Bilicama je od srpnja 2015. kada ga je izručila Australija.

Splitski Županijski sud mu je početkom ove godine produljio istražni zatvor, prethodno odbivši prijedlog za jamčevinom od pet milijuna kuna. Istražni zatvor produljen mu je zbog opasnosti od bijega te osobito teških okolnosti kaznenog djela. Protiv njega je istoga dana podignuta i optužnica kojom ga se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužen je da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju i prigradsko naselje Jukinac te sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili, među njima i jedan strani novinar.

 Nakon što se desetak godina skrivao u Australiji pod drugim identitetom, Vasiljković je početkom srpnja 2015. izručen Hrvatskoj. 

>> Kapetan Dragan želi da ga brani i odvjetnik iz Srbije

Komentara 6

FR
franjo
14:45 18.04.2016.

Kako je sve naopako počelo , Mišljenja sam da je naše sudstvo slično onom u Haagu, ako ne i još gore, i da će donijeti sramotnu odluku kao Haag Šešelju. Ništa nas ne može iznenaditi!

DD
ddh
17:26 18.04.2016.

Da taj cetnik nije i Srbin, nego da se zove Ivic i hrvatski je branitelj, vec bi on davno bio osudjen i presudjen. Svjedoke bi organizirali Savo Strbac i njegova podruznica u Hrvatskoj "Documenta" na celu sa raznim Terselickama i Pusicima. A mediji u Hrvatskoj bi im dali orkestralnu pratnju. Pa bi se onda nasli i neki novi Faberi, Bajici ili kak se sve ti suradnici nikad ugasenih UDBE i KOS-a zovu i ne zovu, koji bi onda iskonstruirali optuzbe kao onu protiv generala Norca i Glavasa, kao onu protiv Djure Brodarca ili Tomislava Mercepa. A ak bi im optuzba bila suplja kao kod Brodarca, onda bi ga likvidirali pod kamuflazom srcanog udara kao sto su napravili kod Brodarca. Pisanih tragova nebi bilo nigdje, pa bi razni "povjesnicari" i krivotvoritelji povijesti poput Markovine, Jakovine ili Goldsteina poslije rekli, da za to nema nikakvih pisanih tragova. Suma sumarum, taj cetnik se ne treba sekirati. Biti ce tako i tako oslobodjen radi "pomanjkanja dokaza" kao i nedavno onaj Alavanja. A i oslabadjajuca presuda je vec vjerojatno i napisana, pa t.zv. "sud" samo ceka pravu priliku, da je procita.

DU
Deleted user
16:43 18.04.2016.

Na kraju će se suditi Hrvatskoj što progoni poštene srbe a zapravo ih i ne progoni , progoni samo svoje ljude

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije