Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upravni sud

Dragan Matić pobijedio drugostupanjsku komisiju i dobio status roditelja njegovatelja

Obitelj Matić
Foto: Michael Palijan
09.07.2014.
u 10:17

Do sada mu je drugostupanjska komisija ministarstva već dva puta poništila pozitivno rješenje daruvarskog Centra za socijalnu skrb. Matić se sada nada da će napokon dobivati 2500 kuna kao roditelj njegovatelj, a nije isključeno da će dobiti i zaostale naknade koje je trebao dobivati od prosinca 2012. godine

- Čvrsto sam odlučio da ću ići do kraja, jer sam bio uvjeren da ukoliko griješe pojedinci, ne griješi pravna država. Ovim sam i dokazao da je država za koju sam se borio, ipak pravna! -rekao je Dragan Matić iz Đulovca, otac 16-godišnjeg dječaka Kristijana, koji boluje od teške retardacije.

Upravni sud u Zagrebu je 30. svibnja ove godine sudski spor riješio u njegovu korist, čime mu se priznaje pravo roditelja njegovatelja svojega sina. Naime, do sada mu je drugostupanjska komisija ministarstva već dva puta poništila pozitivno rješenje daruvarskog Centra za socijalnu skrb.

- U obrazloženju prve odbijenice tražili su da učinimo dodatne preglede psihologa, otorinolaringologa, defektologa i oftamologa. Učinili smo ih i ponovno podnijeli zahtjev. Centar je ponovno donio pozitivno rješenje, a ministarstvo ga ukinulo tražeći dodatne pretrage. Obitelj, u kojoj je još supruga i troje malodobne djece, živi samo od dječjega doplatka, a s obzirom na stanje Kristijan treba cjelodnevnu njegu, što stvara dodatne troškove  - navodi Matić. 

Ministarstvo je tada pojasnilo da iz zaprimljene dokumentacije prvostupanjskoga tijela nije moglo utvrditi stvarno zdravstveno stanje ni mentalni status dječaka, te da je Centar vještačenje proveo na obrascima za djecu predškolske dobi, pa je zatražilo novi postupak. Stav Centra za socijalnu skrb, pak, bio je da su u oba postupka utvrđene sve relevantne činjenice za priznavanje prava, te da je drugostupanjsko tijelo zatražilo nalaze stručnjaka koji nisu propisani kao obavezni pravilnikom, a to je presuda i potvrdila. U ministarstvu nisu željeli komentirati presudu, ali su poručili da će postupiti u skladu s odlukom suda jer je ona obvezujuća za Ministarstvo. D. Matić se sada nada da će napokon dobivati 2500 kuna kao roditelj njegovatelj, a nije isključeno da će dobiti i zaostale naknade koje je trebao dobivati od prosinca 2012. godine.

>> Država majci teško bolesnog djeteta ne da status njegovatelja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije