Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMACIJA

Dr. Zdenka Weber primila prestižnu nagradu Varaždinske županije

Zdenka Weber
Foto: P. Tyran
14.09.2014.
u 17:42

„Osjećam zahvalnost“, istakla je dr. Weber

Na svečanoj sjednici varaždinske Županijske skupštine 8. rujna, povodom Dana Varaždina koji se svake godine obilježava na blagdan Male gospe, pet zaslužnih pojedinaca, tvrtki i institucija dobilo je nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije za 2014. godinu. Među nagrađenima bila je i hrvatska diplomatkinja dr. sc. Zdenka Weber, ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji i priznata muzikologinja, glazbena kritičarka, predavačica i pedagoginja.

„Dosad sam uglavnom nagrađivana za moj muzikološki rad i djelovanje na području kulture, a ovo mi je prva nagrada za diplomatski rad, što me posebno veseli“, rekla je dr. sc. Zdenka Weber za Večernji list u Beču, primajući čestitke kolega, bečkih i gradišćanskih Hrvata i Austrijanaca s kojima surađuje.

Dodala je kako je nagrađena za njen „doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u predstavljanju županijske kulture, gospodarstva i turizma izvan granica Hrvatske“, napomenuvši kako je zajedno s hrvatskim veleposlanikom u Austriji Gordanom Bakotom inicirala predstavljanje Varaždina i Varaždinske županije ove godine u Beču povodom Dana državnosti RH 24. lipnja.

„Osjećam zahvalnost“, istakla je ustvrdivši kako je krasan osjećaj kad doživiš da okružje u kome radiš i djeluješ, primijeti tvoj rad i ukaže ti počast. A počast su joj njeni Varaždinci ukazali i 2012. godine nagradom Grada Varaždina za njen 40. godišnji kontinuiran rad kao glazbene kritičarke Varaždinskih baroknih večeri i za veliki doprinos glazbenom životu grada Varaždina. Lani ju je nagradilo i Hrvatsko društvo skladatelja i glazbenih pisaca za njenu knjigu „U zagrljaju glazbe - od 1972. do 2012.“ nagradom „Josip Andreis“ za njen doprinos na području muzikologije i glazbene publicistike. Riječ je o glazbenim kritikama, osvrtima, recenzijama, prikazima, razgovorima, esejima, portretima glazbenika te znanstvenim i stručnim radovima, kao i zapisima iz petnaestogodišnje diplomatske djelatnosti objavljenim od 1972. do 2012. godine, čija je autorica. Njena legitimacija, kako nam je rekla, je knjiga „Impresionizam u hrvatskoj glazbi“ (1995.), koja daje uvid u sav njen stvaralački opus.

Zdenka Weber rođena je 1950. godine u Varaždinu, a za svoj rad dobila je brojne nagrade i priznanja. Među njima u posljednjih petnaest godina i Red hrvatskog pletera predsjednika Tuđmana za izuzetno uspješan rad s hrvatskim iseljeništvom u Njemačkoj (1999.), Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos promociji hrvatske kulture (2000.), Broš kraljice Luise njemačke zaklade Otto von Bismarck za promicanje hrvatske i njemačke kulture (2000.), Chevalier des Arts et des Lettres Ministarstva kulture Francuske (2004.), te raznih drugih. Autorica je mnoštva znanstvenih, stručnih i publicističkih članaka u zemlji i inozemstvu.

„Tijekom 40 godina rada objavila sam preko tri tisuće tekstova“, otkrila nam je istaknuta muzikologinja-znanstvenica s istančanim kritičkim perom koja je studirala njemački i književnost i engleski i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je i diplomirala na Muzičkoj akademiji muzikologiju. Studirala je na poslijediplomskom studiju bečkog Sveučilišta kao stipendistica austrijske vlade, a potom i na Sorbonnei kao stipendistica francuske vlade. Doktorirala je na temu „Recepcije glazbe Claudea Debussyja u Hrvatskoj“.

U diplomaciji je od 1997., a u Veleposlanstvu RH u Austriji od 2012. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije