Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje

Dr. Stanko Sielski postumno odlikovan odličjem Pravednik među narodima

kolinda
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/6
14.04.2015.
u 15:54

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako je ovo priznanje dokaz da postoji dobrota i hrabrost, unatoč vremenima u kojima smo često zgranuti okrutnošću koja nas okružuje

Veleposlanica Države Izrael Zina Kalay Kleitman danas je u palači Dverce predala odličje Pravednik među narodima Maji Juras, unuci postumno odlikovanog dr. Stanka Sielskog. Taj doktor koji je preminuo 1958. godine u Zagrebu spasio je brojne Židove od ustaških i nacističkih progona tijekom Drugog svjetskog rata. Kao ravnatelj Zavoda za suzbijanje endemskog sifilisa u Banjoj Luci spasio je od progona kolege liječnike Židove i njihove obitelji tako što je tvrdio da su mu neophodni u Zavodu s obzirom na masovnu pojavu pjegavog tifusa koji bi mogao zaraziti i njemačke vojnike.

– Iako je sam bila na mnogo ovakvih ceremonija, ova je posebna za mene jer nisam znala da ćemo u vašoj zemlji naći još pravednika. Bila sam ugodno iznenađena kada su mi javili za dr. Sielskog, a kada sam pitala ima li u Hrvatskoj još pravednika, rekli su mi da ih ima još nekoliko – kazala je veleposlanica Države Izrael Zina Kalay Kleitman naglasivši kako je u dr. Sielski 111. pravednik u Hrvatskoj, što puno govori o našoj maloj zemlji. Podsjetila je da je sve teže dodijeliti priznanja svim pravednicima jer je zbog proteka vremena sve teže naći svjedoke, ali u slučaju dr. Sielskog to je dr. Teodor Grüner kojemu je dva puta spasio život. Iako ima 102 godine,  došao je na ovu ceremoniju dodjele.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović naglasila je kako je ovo priznanje dokaz da postoji dobrota i hrabrost, unatoč vremenima u kojima smo često zgranuti okrutnošću koja nas okružuje.

– Dr. Sielski jedan je od 111 pravednika u Hrvatskoj, ljudi koji su znali razlikovati dobro od zla i nisu se bojali stati protiv zla – rekla je predsjednica te dodala kako su često u udžbenicima povijesti navedeni svi krvnici, ali trebala bi biti i imena svih pravednika da bismo mlade mogli odgajati primjerima istinskog humanizma. Izrazila je uvjerenje da će se u Zagrebu uskoro urediti Park hrvatskih pravednika među narodima i na taj način posvjedočiti da smo izvukli pouke iz prošlosti.

– Pravednici, ja vam se klanjam – zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.

>> 'Milanoviću sam poslala prijedlog da se osnuje Državni odbor za proslavu obljetnice Oluje'

Komentara 6

MI
mikica
16:26 14.04.2015.

Bravo za Kolindu. Jer je pravednicima otvorila Pantovčak a zločincima dala nogu.

DE
demokršćanin
17:43 14.04.2015.

Čekamo kada će takvo priznanje,iako mu ono nije potrebno, dobiti blagopokojni kardinal STEPINAC naš blaženik.

VE
velikazmija
18:19 14.04.2015.

korisničko ime 17 --------------.4 500 000 hrvata kako ti kažeš ustasofinne glasače - -ko onda glasa za vas srbija- i boce s duhovima- --moj savijet prikloni see većini - toim ustašofilima ja ustaša nisam josipović ih nije našao di iho di ih ti nađe otkrij nam, tajnu-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije