Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Dr. Smrt plastificirane ljudske organe prodaje kao umjetnine

Testis stoji 360 eura, pušačeva pluća 3600, presjek ruke je 185, a presjek tijela kroz zdjelicu, sa svime što tome dijelu anatomski pripada, 300 eura.
01. lipnja 2010. u 19:14 16 komentara 10 prikaza
Günther von Hagens (1)
Foto: AFP/Reuters
Pogledajte galeriju 1/5

Doktor Smrt, kako nazivaju 65-godišnjega njemačkog anatoma i izumitelja plastificiranja Günthera von Hagensa, za pravu sitnicu prodat će vam plastificirani presjek potkoljenice, kosti i list – za samo 80 eura. Presjek ruke stoji 185, a presjek tijela kroz zdjelicu, sa svime što tome dijelu anatomski pripada, 300 eura. Želite li sebi priuštiti nešto pametnije? Npr., ljudski presjek glave s mozgom stoji 1500 eura, a presjek je cijeloga ljudskog tijela 11.000 eura. Ako niste zadovoljni centimetar debelim odrescima, kupite cijele organe: testis stoji 360 eura, pušačeva pluća 3600 itd.

Sve to kao umjetnine, jer njegove izložbe plastificiranih ljudskih leševa, postavljenih u razne životne poze, gostuju u umjetničkim galerijama širom svijeta koje posjećuju već deseci milijuna posjetitelja. Lani je skandalozne rubrike punila njegova skulptura dvaju leševa predstavljenih u ekstazi spolnoga odnosa, a ove godine kao da je malo izgubio inspiraciju: izlaže oguljene plastificirane životinje.

Na prodaju ponuđeni dijelovi ljudske anatomije pojedinačni su ostaci koje u pogonu u Gubenu, na krajnjem istoku Njemačke, za neke nove izložbe anatomije priprema njegovih 220 radnika.

– To je putujući morbidni cirkus, prikriveni oblik kanibalizma – sažeo je stavove protivnika Von Hagensovih izložbi vođa protestantske župe u susjednom Cottbusu. Milijuni posjećuju njegove izložbe, a sad izložak mogu imati i kod kuće.

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

 • nobadi:

  nije točno, VL. po onome što se dalo pročitati dalje po netu gunter von hagen neće prodavati dijelove tijela kao umjetnine nego isključivo obrazovnim i naučnim ustanovama.

 • Avatar Bjeda
  Bjeda:

  Gunter i ovako izgleda kao smrt, netreba orkestar,

 • nobadi:

  koliko predrasuda na jednoj hrpi... samo da vas pitam: koliko od vas je posjetilo hagenovu izložbu? bez obzira kako vam to izgledalo prije, nakon što je posjetite vidjet ćete da u tome nema ničega gnjusnog niti perverznog. ja sam ostao ... prikaži još!o fasciniran kao i tisuće drugih posjetilaca izložbe \"koerperwelten: der zyklus des lebens\" u zurichu. tamo se sreću umjetnost i znanost. samo onaj tko je to vidio može isto objektivno i kompetentno komentirati.