Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dr. Kaleb tuži liječničku komoru zbog nalaza o liječenju preminulog Gabrijela

Dvije inspekcije su potvrdile da je postupala sukladno pravilima struke
14. siječnja 2020. u 12:02 1 komentara 641 prikaza
Dr. Ksenija Kaleb
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Prije točno godinu dana pedijatricu iz Metkovića, dr. Kseniju Kaleb, nalaz inspekcije Hrvatske liječničke komore, o okolnostima liječenja preminulog dječaka Gabrijela Bebića teretio je za više propusta. Nalaz je to koji je na noge dignuo i roditelje i stanovnike Metkovića koji su stali uz ovu liječnicu, a koja je kako su ubrzo pokazali rezultati inspekcije Ministarstva zdravstva, ali i nedavne zagrebačkog Medicinskog fakulteta, jedina u ovoj tragediji postupila ispravno.

Metković: Ispred Doma zdravlja održan skup podrške za doktoricu Kseniju Kaleb (lijevo) Društvo primarnih pedijatara: 'Nije bilo propusta Ksenije Kaleb u slučaju smrti malenog Gabrijela'

Nitko se nikada nije ispričao

Radi toga dr. Kaleb je podignula tužbu protiv Hrvatske liječničke komore kojom traži poništenje tog njihovog nalaza, a prema riječima njezina odvjetnika Antonia Volarevića nije isključena ni tužba protiv fizičkih osoba potpisnika nalaza.

VIDEO Skup podrške dr. Kseniji Kaleb

- Bez obzira na kasniji nalaz Medicinskog fakulteta mi i dalje ustrajemo u tome da srušimo njihov nalaz jer je on jednostavno nepravedan prema doktorici Kaleb, te formalno i sadržajno neispravan. Od toga sigurno nećemo odustati, ali ćemo ići odgovorno i postepeno te ne žurimo. U nekoliko točaka oni su nju teretili da je počinila stručnu pogrešku što smo mi zaista opširno i argumentirano te potkrijepljeno stručnom literaturom odmah dokazali da nije istina - objašnjava Antonio Volarević, odvjetnik dr. Kaleb ne isključujući mogućnost tužbe pojedinaca potpisnika tog nalaza Hrvatske liječničke komore, institucije iz koje joj se nikad nitko nije ni ispričao.

- Pridržavamo pravo na naknadu štete i to nije isključeno. Za sada samo tužimo HLK, a nije isključeno da ćemo tužiti kao fizičke osobe sve sudionike koji su potpisali formalno i sadržajno neispravan nalaz - pojašnjava odvjetnik Volarević.

Prosvjed u Metkoviću Prosvjed u Metkoviću Stotine ljudi podržale dr. Kaleb: 'Molim Komoru da mom djetetu skine teret s leđa'

Nedavni nalaz zagrebačke Medicine o okolnostima ove tragedije u kojoj je preminulo devetogodišnje dijete potvrdio je u biti iskustvo roditelja malenog Gabrijela. Dijete je vraćano sa Hitne u Metkoviću u dva navrata, a prije dolaska do dr. Kaleb sa vrata ordinacije drugog liječnika otpravila oih je medicinska sestra. Prije svega toga, dijete je i ranije bio na pregledu kod svoje nadležne pedijatrice koja je inače u međuvremenu otišla u mirovinu.

Nalaz je u DORH-u

Prema neslužbenim informacijama odgovornost prema nalazu Medicinskog fakulteta proslijeđenog DORH-u tereti tri liječnice i jednu medicinsku sestru za propuste, a postupak dr. Kaleb nije stručno upitan. Podsjetimo, ta je liječnica jedina u konačnici primila dječaka i prepoznala da se nalazi u životno ugroženom stanju, alarmirala kolege u Hitnoj i pokrenula sve da se dijete hitno transportira u Split. No, nalaz HLK zaključio je suprotno te je Komora štoviše pokrenula i disciplinski postupak protiv dr. Kaleb koji je u međuvremenu “stavljen sa strane”, ali ne i obustavljen pred komorskim Sudom.

Lino PRIRODNO I FINO Od majčinog mlijeka do kompletnog menija: Kako odabrati nabolje namirnice za vašu bebu

Iz HLK su nam odgovorili da je Časni sud donio odluku “o zastajanju sa disciplinskim postupkom protiv troje liječnika kod kojih je nadležno povjerenstvo HLK utvrdilo propuste”. Obustava, kako stoji u odgovoru Komore, traje do okončanja postupanja nadležnih pravosudnih tijela. Na upit o tužbi dr. Kaleb protiv HLK upravo zbog njihova nalaza odgovorili su da nisu zaprimili službenu obavijest. 

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • liliZG:

    samo u hrvata, osoba koja je jedina reagirala kako je trebalo je kažnjena , a svi njeni prethodnici su prošli lišo.... ..na žalost , dijete je do nje došlo prekasno za bilo što, ali nitko nije ekipu hitne kaznio niti ... prikaži još!ti sestru dr pedijatra koja je odbila uzeti dijete na pregled...