Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKTOROV APEL SLOVENIJI

Dr. Assad: Djeca migranti u bolnici u Brežicama leže na hladnom podu i plaču

izbjeglice
Foto: Jamal Assad
1/5
24.10.2015.
u 18:42

Vidio sam i dječaka od 14 godina u dijabetičkoj komi. Djeca dolaze s majkama koje sa sobom vode i tuđu djecu, ali ih nemaju kome ostaviti. Takve patnje u životu nisam vidio, kaže dr. Jamal Assad

Plač promrzle djece, zapomaganje trudnica, nesnosni smrad, očaj na svakome koraku... slika je iz hodnika Opće bolnice u slovenskom mjestu Brežicama. Do jučer zdravstvena ustanova poput svake druge, danas nalikuje ratnoj bolnici na prvoj liniji fronte u nekom od razorenih sirijskih gradova. Na krcatim hodnicima i jedno mirno i staloženo lice, lice Zagrepčanina dr. Jamala Assada, vođe sirijske opozicije u Hrvatskoj i člana Sirijskog nacionalnog vijeća. Tijekom izbjegličkog egzodusa, prije svega, liječnik i prevoditelj u jednome trenutku ipak nije mogao zadržati suze.

– Kao liječnik, nagledao sam se jada, ali ovakve patnje, tuge, boli i jada u životu nisam vidio. Profesionalac sam, ali ne mogu suzdržati svoje osjećaje. Vlada potpuni kaos – govori dr. Assad, koji danima svjedoči potresnim, nehumanim scenama.

U Brežicama je dragovoljno, kao što je posljednjih tjedana krize i na svim graničnim prijelazima gdje je potrebna pomoć, što smatra svojom obavezom prema sirijskome narodu. No, scene iz bolnice gotovo su ga slomile.

– Teško je gledati ta silna stradanja većinom djece koja ovdje dolaze ukočena od hladnoće, u fekalijama i urinu, u grčevima i s proljevima, gladna i žedna, a kako je bolnica premala i nema kapacitete koje bi trebala imati da primi sve koji trebaju pomoć, ta djeca leže na hladnom podu, jedni na drugima, plaču i zapomažu. Vidio sam i dječaka od 14 godina u dijabetičkoj komi. Većina djece dolazi s majkama koje, razdvojene od muževa, sa sobom vode i drugu djecu koja su boljeg zdravlja ali ih nemaju kome ostaviti, pa se stvara neopisiva gužva – govori Jamal Assad.

Ovamo dovoze i starije ljude koji padaju s nogu zbog visokog tlaka i šećera ili angine pectoris, ali bježe iz prenapučene bolnice u strahu da ne izgube svoj red u nekom od autobusa koji voze na zapad. Stižu i trudnice: jedna je ovdje i rodila, druga treba roditi za tri dana. I one plaču jer su razdvojene od obitelji, ne znaju gdje su i hoće li ih netko čekati. Očajno je i medicinsko osoblje.

– Sve te ljude dočekuje jedna dežurna liječnica koja je ljubazna, ali ne može primiti toliko pacijenata pa ih šalje po odjelima poput kirurgije kamo i ne pripadaju. Čuo sam kako moli vozače Hitne pomoći da te nesretne ljude voze u bolnicu u Novo Mesto ili u zdravstvene ustanove u okolici, ali oni nemaju takve naputke. Vozači samo istresu djecu na pod i odlaze jer moraju dalje – priča dr. Assad koji se u jednom trenutku odvezao do obližnje benzinske crpke i potrošio svojih 300-tinjak eura za vodu i hranu iznemoglim ljudima.

– Slovenija očito nije spremna za izbjeglički val, igraju se političke igre preko leđa ovih ljudi koji su ostali bez ičega osim nade u našu ljubav. Hrvatska je učinila sve što može, no ovdje još nema sluha za to, stoga molim da slovensko Ministarstvo zdravlja pojača pripravnost, da dovede još liječnika te da što prije počnu puštati izbjeglice jer oni samo žele dalje – apelira dr. Jamal Assad.

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Komentara 20

BA
babanko1
20:30 24.10.2015.

Novinari u HRVATSKOJ imaju po cijenu radnog mjesta zabranu objavljivati slike ratnika od 20-40 i njihove nepregledne kolone. Isključivo malu djecu,..uplakanu po mogućnosti i njihove majke..A još jednom moram reći velika, široka i duga je ova imigrantska "rijeka Amazona".. dnevno joj je protok 10 000 ljudi, a kao svaka rijeka prvo donosi velik vodostaj a onda poplavu koja se sve više širi.. Nažalost nasipa nigdje.

DM
dr_max
19:37 24.10.2015.

Mogli su ostati doma, nitko ih ne tjera da nas u našim zemljama okupiraju. I tako nisu dobrodošli, nitko ne želi ekonomske migrante i isilovce.

Avatar lvan12
lvan12
20:57 24.10.2015.

E doktore, doktore... Vi ste jedan od glavnih odgovornih zbog te djece. Vlast se mjenja na izborima a ne oružjem što ste poticali i izazvali kaos u Siriji. Neka su vama na duši sva ta djeca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije